Rockwool



EI VAN COLUMBUS IN SPOUWMUURISOLATIE

De kracht van productverbeteringen schuilt vaak in de eenvoud. Zo brengt Rockwool Benelux nu een isolatieplaat voor spouwmuren op de markt die is voorzien van een ruitraster van tien bij tien centimeter. Daardoor worden de platen heel gemakkelijk en met grote precisie pas gesneden in het werk. Het ruitraster is geprint op de harde voorzijde van de Rockwool SpouwPlaat 433 Duo.

Dat is goed nieuws voor de verwerkers van isolatiemateriaal, doorgaans te vinden bij aannemers, metselaars en gespecialiseerde isolatiebedrijven in de bouwsector. Met zijn harde voorzijde en flexibele achterzijde vormt de brandveilige 433 Duo sowieso een uitkomst. De platen zijn uiterst geschikt voor de thermische isolatie van gedeeltelijk of geheel gevulde spouwmuren en vliesgevels. Ze leveren zeer aanzienlijke energievoordelen en verhogen het comfort in hoge mate.

Europese commissie eist betere energieprestaties

De toepassing van Rockwool steenwol-isolatiematerialen wordt des te interessanter nu de Europese Unie binnen enkele maanden haar nieuwe richtlijn vaststelt voor de energieprestatie van gebouwen. Deze schrijft voor dat voorzieningen voor airconditioning, verwarming, verlichting en warm water 22 procent minder energie mogen vergen dan nu het geval is (richtlijn COM 2001 226 final). Nieuwe gebouwen moeten daar direct aan voldoen. Bij bestaande gebouwen geldt het voorschrift als er een verbouwing of renovatie wordt verricht ter grootte van 25 procent of meer van de waarde van het gebouw.

Volgens haar woordvoerder in Brussel verwacht de commissie deze richtlijn binnen enkele maanden in werking te stellen. Ze moet ertoe bijdragen dat de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) in de EU voor het jaar 2012 afneemt met 9 procent, zoals het klimaatverdrag van Kyoto voorschrijft. Omdat het energiegebruik van gebouwen wereldwijd 40 procent van de totale energieconsumptie beloopt, verwacht de Europese commissie een aanzienlijke bijdrage van de isolatie.

Strakke verwerking

De harde voorzijde van de vernieuwde Rockwool 433 Duo isolatieplaat maakt een strakkere verwerking mogelijk, onder meer omdat de rozetten bij de montage geen `insnoering' meer kunnen veroorzaken (het zogenoemde matraseffect), een bekend probleem van zacht isolatiemateriaal. De flexibele achterzijde verzekert een naadloze aansluiting op het metselwerk van de spouwmuur, waardoor ook op onregelmatig gevormde ondergronden maximale aansluiting plaatsvindt.

Onregelmatigheden, zoals specieresten en andere uitsteeksels of instulpingen in het binnenblad, worden door de flexibele zijde van de 433 Duo opgevangen en volledig omsloten. Daardoor kan geen convectiestroming meer optreden, het probleem van de `valse luchtspouw' achter slecht aansluitende isolatieplaten.Het ruitraster aan de snijzijde van de isolatieplaat maakt de verwerking tot het fluitje van een cent. In al haar eenvoud heeft deze oplossing dan ook een grote meerwaarde voor de verwerkers én gebruikers van het gebouw in kwestie.

Tien jaar garantie

De Rockwool SpouwPlaat 433 Duo is zoals alle Rockwool steenwolproducten onbrandbaar en sterk waterafstotend, hetgeen onder meer wordt ondersteund door het KOMO Attest certificaat K4108 en het TNO brandrapport 96-CVB-R0408. De SpouwPlaat433 Duo kan tot tien jaar worden gegarandeerd met een schriftelijke totaalgarantie op spouwplaten en verwerking volgens de Methode 433 Duo. De plaat wordt in halfsteensverband op het binnenspouwblad aangebracht, minimaal met vier ankers per vierkante meter of drie per plaat.