Ingezonden persbericht

PERSBERICHT


---Milieugevaarlijke olietanks veroorzaken anno 2002 problemen---
Voor verdere informatie:
L.P. Geerdink te Gorinchem
telefoon: 06 - 288 75 831 of 0183 - 699570 ('s avonds) fax: 0183 - 699571 Persbericht

Gorinchem, 30 september 2002

Gerechtshof stelt door verzwegen olietank gedupeerde in het gelijk


* Gerechtshof 's Gravenhage vernietigd vonnis van Rechtbank Dordrecht. Nakoming is volgens het Hof niet meer mogelijk vanwege tekortkoming van de verkoper.
* Het in de rechtspraak gehanteerde 'liquidatietarief' biedt geen genoegdoening in een civiele procedure met een gevorderde schadevergoeding beneden NLG 20.000,- (EUR 9.075,60).
* Geen financiële regeling voor gedupeerde eigenaren vanwege uitvoering Besluit Opslaan in Ondergrondse Tanks ('BOOT'). Eigenaren van woonhuizen worden genoodzaakt tot het voeren van een civiele procedure indien zij hun schade vanwege BOOT op een onwillige verkoper (die in staat voor afwezigheid van een ondergrondse tank) willen verhalen.
* De Advocaat Generaal (AG) van het Gerechtshof 's Gravenhage onderzoekt of de Officier van Justitie te Dordrecht de verkoper moet dagvaarden in een strafrechtelijke procedure.
* Moeizame uitvoering en handhaving van het BOOT dat als doel heeft alle niet meer in gebruik zijnde tanks te verwijderen. Veelal geen actueel overzicht bij gemeenten van oude tanks.
* Volgens KIWA in Nederland naar schatting nog meer dan 10.000 onontdekte oude olietanks die de bodem gaan verontreinigen waarmee kosten en juridische procedures zijn gemoeid.
* Eigenaren van woonhuizen melden een in hun tuin aanwezige ondergrondse tank veelal niet uit vrees voor bodemverontreiniging en/of omvangrijke kosten.
* B&W van de gemeente Bergambacht en Oegstgeest hebben de (bij haar) onbekende tanks met metaaldetectoren laten opsporen. Dit is gelet op hun zorgplicht een correcte vorm van uitvoering en handhaving. De feitelijke situatie en het beleid van andere gemeenten is veelal onduidelijk.
* De beleidsregels van VROM inzake BOOT zijn niet vermeld in wettelijke regels zodat voor gemeenten sprake lijkt van een 'vrijblijvende zaak'.
* De Vereniging Eigen Huis zal binnenkort initiatief nemen.
Geachte redactie,

Arrest Gerechtshof

Vandaag is bekend geworden dat het Gerechtshof 's Gravenhage op 25 september 2002 in hoger beroep arrest heeft gewezen (bijlage 1) in een al drie jaar slepende civiele procedure en een vonnis van de Rechtbank Dordrecht van 13 september 2000 heeft vernietigd. De Rechtbank bepaalde toen dat de verkoper van een woonhuis aansprakelijk was voor ontstane schade door de (wettelijk verplichte) verwijdering door de koper van een met 2200 liter huisbrandolie gevulde ondergrondse olietank. Deze tank was door de verkoper verzwegen. Desondanks hoefde de verkoper volgens de Rechtbank geen schade te vergoeden aangezien de verkoper door de koper niet in de gelegenheid was gesteld de tank door een gecertificeerd KIWA milieubedrijf te laten verwijderen.

Voor verdere informatie:
L.P. Geerdink te Gorinchem
telefoon: 06 - 288 75 831 of 0183 - 699570 ('s avonds) fax: 0183 - 699571 Persbericht

Het Hof is het met het vonnis van de Rechtbank niet eens en heeft beslist dat de verkoper een 'toerekenbare tekortkoming' heeft gepleegd doordat deze een huis leverde met olietank terwijl was overeengekomen dat een woonhuis zonder olietank in de tuin zou worden geleverd. Nakoming is volgens het Hof niet meer mogelijk vanwege deze tekortkoming. Geen cassatie
Het arrest van het Hof komt niet in aanmerking voor vernietiging bij de Hoge Raad. Bij de uitleg van de verklaring van de koper over de afwezigheid van een olietank heeft het Gerechtshof een juiste maatstaf aangelegd.
Liquidatietarief
Gebleken is dat de schade in de civiele procedure niet volledig kan worden verhaald vanwege het in de Nederlandse rechtspraak gehanteerde 'liquidatietarief'. Dit is een de rechter niet bindende richtlijn die slechts tot een gedeeltelijke proceskostenvergoeding leidt zodat de werkelijke kosten van rechtsbijstand niet worden vergoed.
Het vasthouden van rechters aan het liquidatietarief werkt zeer nadelig zeker ingeval van een rechterlijke misser door de Rechtbank en hoger beroep bij het Gerechtshof moet worden ingesteld. VROM Inspectie
VROM Inspectie (Inspecteur Generaal Mr. G.J.R. Wolters) en de gemeente Gorinchem weigeren het nog resterende nadeel van enkele duizenden euro's te compenseren. Wel zegt VROM Inspectie toe (bijlage 2) te zullen overleggen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten teneinde gemeenten alsnog een volledige inventarisatie van ondergrondse tanks te laten uitvoeren. Gelet op de potentiële dreiging voor het milieu door de nog onontdekte oude illegale tanks dient alsnog een volledige inventarisatie (zoals bij asbest wel verplicht is) en intensivering van de handhaving te worden bewerkstelligd. In Bergambacht en Oegstgeest is dat met succes gedaan (bijlage 3). Strafrechtelijke procedure
De Advocaat Generaal van het Gerechtshof te Gravenhage onderzoekt vanaf april 2002 of de Officier van Justitie te Dordrecht de verkoper ter terechtzitting moet dagvaarden vanwege gepleegde valsheid in geschrifte en oplichting en moet beoordelen of het door verkoper verwerken in een betonnen fundering van met olie gevulde aan- en afvoerleidingen van de (gevulde) tank naar de vroegere stookinstallatie opzettelijke overtreding van 'kernbepalingen' oplevert. Zie: 'aanwijzing handhaving milieurecht' van het OM (www.om.nl). Intensivering handhaving
Naast gewenste strafrechtelijke vervolging is een aanzienlijke intensivering van de uitvoering en handhaving van het BOOT noodzakelijk omdat volgens KIWA in Nederland naar ruwe schatting meer dan 10.000 onontdekte ondergrondse olietanks in de bodem zijn achtergebleven die op termijn de bodem zullen verontreinigen waarmee aanzienlijke kosten en kostbare juridische procedures zijn gemoeid. Het is in ieders belang dit te voorkomen.

Voor verdere informatie:
L.P. Geerdink te Gorinchem
telefoon: 06 - 288 75 831 of 0183 - 699570 ('s avonds) fax: 0183 - 699571 Persbericht

Uit media (vraag naar bijlage 4) blijkt dat eigenaren van woonhuizen een zich in hun perceel bevindende ondergrondse tank vaak niet melden uit vrees voor bodemverontreiniging en/of omvangrijke kosten.

Zorgplicht

Gemeenten nemen hun zorgplicht voor het milieu bij de uitvoering van het BOOT veelal niet serieus doordat zij zich bij de uitvoering van het BOOT passief opstellen. Dit ondanks het feit dat er nog nauwelijks meldingen van eigenaren van oude tanks binnenkomen. Veel Nederlandse gemeenten hebben geen actueel overzicht van de buiten gebruik gestelde tanks. Dit ondanks het bepaalde in VROM beleidsregels waarin is vermeld 'gemeente beschikt over een actueel bestand van de in gebruik zijnde en buiten gebruik gestelde tanks'. Deze regel is niet (zoals bij asbest) omgezet in een wettelijke verplichting.
Vervolg

Ook de Vereniging Eigen Huis zal aandacht voor de uitvoering en handhaving van het BOOT vragen.

Voor verdere informatie en toelichting:

L.P. Geerdink
Tel.: 06 - 288 75 831
of 0183 - 699 570 ('s avonds)