Pensioen- & Verzekeringskamer (PVK)

Pensioenfondsen, brief 30 september 2002

Aan alle pensioenfondsen:

Datum: 29 augustus 2003
Onderwerp: Brief 30 september 2002

Geacht bestuur,

De afgelopen periode zijn diverse berichten in de pers verschenen over het beleid dat de Pensioen- & Verzekeringskamer (PVK) zou voeren met betrekking tot de zogeheten `30 september-brief'. Dit leidt tot veel vragen aan de PVK en onze relatiebeheerders.
Het lijkt ons goed - voor zover nodig - bij u te bevestigen dat de `30 september-brief' nog steeds het uitgangspunt is. Wij verwijzen verder naar onze brieven aan staatssecretaris Rutte, die door hem aan de Tweede Kamer zijn doorgezonden op 19 december 2002, 24 januari 2003 en 8 mei 2003, en de vragen en antwoorden, zoals op onze website gepubliceerd.

Het hoeft geen betoog dat binnen deze kaders de PVK graag in overleg met de fondsen tot maatwerkoplossingen komt. Deze kunnen echter nooit buiten de gepubliceerde kaders gaan.
De PVK betreurt dan ook dat, om welke reden dan ook, soms in publicaties en informatie van buiten de PVK gesuggereerd wordt dat er of geen ruimte is voor maatwerk, of in sommige gevallen herstelplannen worden geaccepteerd die buiten de gestelde kaders liggen. Evenzeer valt te betreuren dat de gedachte circuleert van een recente versoepeling of beleidsaanpassing van de PVK. Wellicht dat aan deze misvatting ten dele ten grondslag ligt het feit dat er voor veel fondsen in het kader van de maatwerkaanpak ruimte is voor realistische - en binnen de termen van de '30 september-brief' vallende - herstelplannen die er anders uitzien dan de soms welhaast karikaturale voorstelling die in sommige uitingen is gegeven van de effecten van die brief.

Zoals steeds zijn wij graag bereid uw vragen te beantwoorden, en staat uw relatiebeheerder open voor overleg. Met deze brief hopen wij evenwel een aantal bij u levende vragen te hebben beantwoord.

Met vriendelijke groet,

Pensioen- & Verzekeringskamer

Mr. D.E. Witteveen
Voorzitter