Ingezonden persbericht

Persbericht Nederlands Film Festival

Utrecht, 6 augustus 2002

Nieuwe acteurs in de schijnwerpers op Nederlands Film Festival

Het 22e Nederlands Film Festival presenteert het speciale programma Nieuwe Acteurs: Beeld van een Generatie. Met een conferentie, filmvertoningen, gesprekken in talkshows en dj-optredens op feesten zet het festival de acteurs in de schijnwerpers die de komende decennia het beeld in de Nederlandse film zullen bepalen. De acteurs onderscheiden zich van eerdere generaties door een uiteenlopende achtergrond, variërend van theateropleiding tot soapserie, en een veelzijdige carrièreplanning. Naast de speelfilm richten ze zich op andere genres, of ze ontplooien activiteiten in andere facetten van de film of zelfs buiten de filmwereld.

Acteursconferentie

Op maandag 30 september organiseert het Nederlands Film Festival een conferentie waarbij acteurs uit speelfilms of lange televisiefilms, in de leeftijd van 20 tot 30 jaar, worden uitgenodigd. Ze discussiëren aan de hand van stellingen aangedragen door filmprofessionals. Onder leiding van Huub Stapel gaan de acteurs in op hun toekomstverwachtingen. Uitgenodigd zijn onder andere Angelique de Bruijne, Carice van Houten, Cas Jansen, Daan Schuurmans, Egbert-Jan Weeber, Fedja van Hûet, Georgina Verbaan, Halina Reijn, Jacob Derwig, Katja Schuurman, Kim van Kooten, Nadja Hüpscher, Ramsey Nasr, Ricky Koole, Rifka Lodeizen, Roeland Fernhout en Thekla Reuten.

Filmvertoningen

Het festival vertoont, naast de films in het Jaaroverzicht waarin de nieuwe acteurs te zien zijn, een selectie films uit de afgelopen jaren waarmee veel van hen doorbraken: Babylon, Costa!, Îles Flottantes, Lek, Wilde Mossels en Zusje. Verschillende acteurs zijn aanwezig bij de vertoningen en gaan in op de betekenis van de films voor hun carrière.

Talkshows en feesten

Actrice Kim van Kooten presenteert samen met filmjournalist Hans Beerekamp de dagelijkse talkshows in het Grolsch Festivalpaviljoen, waarin verschillende nieuwe acteurs te gast zullen zijn. Op feesten verzorgt een aantal van hen optredens als dj.

Einde persbericht

www.filmfestival

Opmerking voor de fotoredacties (