Filmfestival Rotterdam


International Film Festival Rotterdam i.s.m. Filmmuseum Distributie

PERSBERICHT 2 september 2002

EVERYDAY GOD KISSES US ON THE MOUTH: magische roadmovie

Intrigerend en magisch: de VPRO Tiger Award-winnende film van de Roemeense regisseur Sinisa Dragin biedt in stijlvol zwart-wit een duistere roadmovie annex macaber sprookje over een ex-gevangene die terugvalt in moordpraktijken. EVERYDAY GOD KISSES US ON THE MOUTH is vanaf 3 oktober te zien in de Nederlandse filmtheaters.

Dumitru, een veertiger uit de buurt van Boekarest, verlaat na tien jaar de gevangenis. In de trein op weg naar huis loopt een gokspel uit de hand en eindigt in moord uit zelfverdediging. Thuis aangekomen ontdekt hij dat zijn vrouw zwanger is van zijn eigen broer. Dit vormt de start van een reeks moorddadige etappes in het leven van een man die zijn conflicten telkens met geweld beëindigt. Zijn poging om een rustig bestaan langs de Donau-oever op te bouwen met zijn nieuwe echtgenote krijgt een wonderbaarlijke, spirituele wending.

EVERYDAY GOD KISSES US ON THE MOUTH is gefilmd in korrelig zwart-wit met af en toe oplichtende sepiakleuren die doen denken aan oude fotos. Als donkere parabel is de film even intrigerend als de titel. De loutering die Dumitru zoekt, werpt hem heen weer tussen de behoefte om lief te hebben en om te doden. Dragin laat hem ronddwalen in een magisch universum vol visioenen, bittere humor en bizarre wendingen.

Sinisa Dragin (1960, Joegoslavië) studeerde in 1991 af aan de filmacademie in Boekarest en werkte vervolgens als documentairemaker en cameraman voor het persburo Reuters. Na enkele korte films voltooide hij in 1998 zijn eerste lange speelfilm LONG JOURNEY BY TRAIN (in 1999 te zien tijdens het International Film Festival Rotterdam). EVERYDAY GOD KISSES US ON THE MOUTH, zijn tweede speelfilm, werd in februari 2002 een van de drie winnaars van de VPRO Tiger Award Competitie van het 31e IFFR om de sterke visuele manier waarop een intens verhaal wordt verteld met sterk acteerwerk en een efficiënte, poëtische constructie (uit het juryrapport).

De drie gelijkwaardige grote prijzen van het International Film Festival Rotterdam, de VPRO Tiger Awards, gingen aan het einde van de 31e festivaleditie begin februari 2002 naar EVERYDAY GOD KISSES US ON THE MOUTH, WILD BEES (regie Bohdan Slama, Tsjechië) en TUSSENLAND (regie Eugenie Jansen, Nederland). Behalve een geldprijs van ieder 10.000,- Euro krijgen de winnende films ook een release in Nederland aangeboden. TUSSENLAND werd direct na het festival uitgebracht; EVERYDAY GOD KISSES US ON THE MOUTH en WILD BEES zijn respectievelijk vanaf 3 en 10 oktober te zien in de Nederlandse filmtheaters als Tiger Release van het International Film Festival Rotterdam in samenwerking met Filmmuseum Distributie.

Filmografie Sinisa Dragin:
THE SORROW OF BLACK GOLD (korte documentaire, 1994) THE RAIN (korte film, 1995)
SHINING IS THE SUN OVER TICHILESTI (korte documentaire, 1995) LONG JOURNEY BY TRAIN (speelfilm, 1998)
EVERYDAY GOD KISSES US ON THE MOUTH (speelfilm, 2001)

(einde persbericht)

EVERYDAY GOD KISSES US ON THE MOUTH (IN FIECARE ZI DUMNEZEU NE SARUTA PE GURA) Roemenië, 2001, zwart-wit, 35 mm, 93 minuten, Roemeens, Nederlands ondertiteld
Regie: Sinisa Dragin
Scenario: Sinisa Dragin, gebaseerd op een verhaal van Ioan Carmazan Camera: Alexandru Solomon
Montage: Cristina Ionescu
Art design: Anca Raduta, Daniël Raduta
Geluid: Anusavan Salamanian
Cast: Dan Condurache, Ana Ciontea, Horatiu Malaele, Dan Astilean, Valer Delakeza, Cristina Tacoi, Carmen Ungureanu, Mirela Gorea, George Alexandru, Alexandru Bindea, Tania Popa, Antonela Zaharia Productie: Emotion Films, Tofan Group
Distributie Nederland: Tiger Releases (International Film Festival Rotterdam i.s.m. Filmmuseum Distributie)
Release Nederland: vanaf 3 oktober 2002 in Smart Cinema (Amsterdam) en Plaza Futura (Eindhoven)

Noten aan de redactie


· LANDELIJKE PERSVOORSTELLING EVERYDAY GOD KISSES US ON THE MOUTH: vrijdag 20 september, 10.30 12.05 uur, Filmmuseum Amsterdam (NB aansluitend op vr 20/9: landelijke persvoorstelling van de drie speelfilms uit de Wereldcinema tour najaar 2002 (tussen 3 okt. 2002 en 5 jan. 2003 in 24 filmtheaters).


· Fotos te downloaden in drukkwaliteit (300 dpi) via de festivalwebsite www.filmfestivalrotterdam.com (klik in sitemap onder pers op fotos, zoek daarna onder Tiger Releases; persdossier en cd met fotos op aanvraag en bij de persvoorstelling beschikbaar. ·

Voor alle persinformatie rond Tiger Releases: IFFR, Persvoorlichting, Bert-Jan Zoet, tel 010 890 90 90, fax 010 890 90 91, press@filmfestivalrotterdam.com

Contact

phone: +31 10 890 90 90
fax:+31 10 890 90 91
e-mail: press@
filmfestivalrotterdam.com

Press officer
Bert-Jan Zoet
Bert-Jan Zoet