Rijksuniversiteit Groningen

17 sep 2002

Promotie

Big-Bite is groot, maar niet groot genoeg

De energie die sterren uitzenden, is afkomstig van kernreacties in het inwendige van die sterren. De kernreactie waarin waterstof wordt omgezet in helium is daarbij tijdens het grootste deel van het leven van een ster, het belangrijkste verbrandingsproces. In een later stadium van de levensloop van de ster wordt het geproduceerde helium verder omgezet in koolstof en zuurstof en, nog later, in nikkel en ijzer. Een belangrijke schakel in het geheel is de reactie waarin koolstof met helium verbrandt tot zuurstof.

De snelheid waarmee dit plaatsvindt, is nog niet goed bekend. Daarvoor zou men de werkzame doorsnede van de kernreactie moeten kennen, maar onderzoek daarnaar is zowel praktisch als theoretisch een lastige klus. Om de problemen te vermijden die optreden bij een rechtstreekse manier van meten, zocht Fabrice Fleurot in zijn promotieonderzoek naar indirecte alternatieven. Hij voerde hiervoor experimenten uit met de magnetische 'Big-Bite Spectrometer' (BBS) van het Kernfysisch Versneller Instituut van de RUG. In de studie bleek dat de complexe systemen die van belang zijn voor sterrenkundigen niet konden worden gemeten met de BBS. Daar is een spectrograaf met grotere acceptantie voor nodig. Een praktisch probleem, maar de methode die Fleurot beproefde lijkt nog steeds veelbelovend./JS

Fabrice Fleurot (Saint-Maur, Frankrijk, 1970) studeerde natuurkunde in Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek bij het KVI. Na afloop daarvan is hij gaan werken bij de Laurentian University in Canada.

Datum en tijd

maandag 30 september 2002, 14.15 uur

Promovendus

F. Fleurot, tel. 001 705 675 11 51 (code 2165), fax 001 705 675 48 68, e-mail: fleurot@nu.phys.laurentian.ca (werk)

Proefschrift

16
O Coulomb dissociation: a means to determine 12C + alpha fusion rate in stars

Promotor

prof.dr. M.N. Harakeh

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen