Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

PERSBERICHT

ZAAL DE UNIE
Maandag 30 september 2002, 20.00 uur

DE THERMOMETER

Camera's of welzijnswerkers: repressie versus preventie?

DE THERMOMETER, een reeks kritische en actuele debatten gaat van start. In het eerste debat lichten de wethouders van veiligheid in Rotterdam Rabella de Faria (LR) en Piet van der Sluijs (ChristenUnie/SGP) in Gouda hun nieuwe
veiligheidsbeleid toe. Daarna gaan zij in gesprek met Jaffe Vink, hoofdredacteur Letter & Geest van dagblad Trouw en Alex Voets, kenner van
preventieprojecten en directeur van de stichting De Wijk is van ons Allemaal. Het debat staat onder leiding van Liesbeth Levy, hoofd afdeling debat van de Rotterdamse Kunststichting.

Veiligheid was het hoofdthema van de politieke campagnes in het verkiezingsjaar 2002 en is ook het hoofdthema van alle nieuw gekozen
stadsbesturen en het kabinet Balkenende. De media speelt hierop in met reportages en de primeur van een 'misdaadmeter', ranglijsten met misdaden in buurten en gemeenten. De politici die de bij de kiezers gewekte verwachtingen moeten waarmaken hebben het niet gemakkelijk. De financiële ruimte is beperkt en er moeten dus keuzes worden gemaakt. Ondertussen verlangt de ongeduldige kiezer resultaten.

De wethouders Rabella de Faria en Piet van der Sluijs halen met hun ideeën regelmatig het landelijk nieuws. Zij zullen uitleggen waar zij voor kiezen: investeren in repressie of in preventie van criminaliteit. Zal het oog van de beveiligingscamera ons in de komende jaren overal volgen en kunnen welzijnswerkers zich gaan omscholen?

De Thermometer is een debatreeks waarin
regelmatig de temperatuur van het maatschappelijk klimaat in stad en land wordt gemeten. De koortsige onvrede onder de kiezers en de opeenvolgende politieke hoogte- en dieptepunten van 2002 geven daar alle aanleiding toe. Op 28 oktober vindt het tweede Thermometerdebat plaats.

Datum : maandag 30 september 2002
Plaats : Zaal de Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam
Aanvang : 20.00 uur
Toegang : gratis
Reserveren : sterk aanbevolen, (010) 433 35 34 (ma. t/m vr. van 11.00-17.00 uur) of rks@rks.nl
Informatie : http://www.rks.nl of (010) 433 58 33 of unie@rks.nl

De Thermometer is een samenwerkingsverband van de Rotterdamse Kunststichting (RKS), het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) en de Stedelijke Adviescommissie Multiculturele Stad (SAMS).

Op 30 september wordt ook het Jongerendebat 'Politiek, wat moet je ermee?' georganiseerd, in Amsterdam, over veiligheid, jongerenparticipatie en andere onderwerpen.
Zie: http://www.lbr.nl/agenda/ag_politiek.html