Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Officiële opening gepland rond eind oktober, begin november

Van Gogh Huis te Nieuw-Amsterdam opent
30 september permanent deuren voor publiek

Het van Gogh Huis te Nieuw-Amsterdam opent vanaf maandag 30 september definitief de deuren voor het publiek. De afgelopen weken is de laatste hand gelegd aan de restauratie en herinrichting van het voormalige Logement Scholte aan de Verlengde Hoogeveenschevaart. Het is de plaats waar Vincent van Gogh eind 1883 een aantal maanden verbleef en van waaruit hij Zuid Drenthe verkende, schetste en schilderde en beschreef in brieven. In het logement is de kamer van Van Gogh in ere hersteld. Ook is de eerste fase van het bijbehorende bezoekers- en informatiecentrum opgeleverd en ingericht. In het bezoekerscentrum bestaat de mogelijkheid tot het houden van workshops op het gebied van kunst en (grensoverschrijdende) cultuur.

Het Van Gogh Huis is geen Van Gogh museum, maar een plaats waar men zich kan inleven in het verblijf van Van Gogh in Drenthe en ook in de tijd dat de schilder door Drenthe trok: de periode waarin de streek ontgonnen werd, turf werd afgegraven en de eerste kleine boeren zich vestigden. Mensen die een bron van inspiratie vormden voor Van Gogh.

Meer bekendheid geven
Het realiseren van het Van Gogh Huis te Nieuw-Amsterdam is een initiatief van de Stichting van Gogh & Drenthe. Doelstelling van de stichting is onder andere het geven van meer bekendheid aan het verblijf van Vincent van Gogh in Zuid Drenthe en het belang van dat verblijf voor de rest van zijn schilderscarrière. Vincent schreef immers vanuit het logement aan zijn broer Theo op 22 oktober 1883; "Het is hier machtig mooi en al schilderend geloof ik dat ik een beetje beter leer schilderen". Hij had net het schilderij 'De Turfboot met twee figuren' voltooid. Van Gogh besloot in Nieuw-Amsterdam na een periode van twijfel en zoeken dat hij professioneel kunstschilder was en wilde blijven.

Grensoverschrijdende contacten
De Stichting Van Gogh & Drenthe is één van de partners in het provinciale project "Het Geheim van Drenthe", wat nadrukkelijk door het Noord Nederlands Bureau voor Toerisme landelijk wordt gepromoot. De stichting onderhoudt in het kader van het grensoverschrijdend cultuurtoerisme in de Nederlands-Duitse grensstreek nauwe contacten met het Jugend und Kulturgåstehaus Die Koppelschleuse in het Duitse Meppen. De stichting onderhoudt verder nauwe contacten met het Van Gogh Museum in Amsterdam en het Kröller Müller Museum in Otterloo waar veel werken van Van Gogh te vinden zijn. En uiteraard met het Drents Museum in Assen.

Van Gogh jaar 2003
Het Van Gogh Huis te Nieuw-Amsterdam is in 2003 één van de plaatsen waar door de landelijke organisatie van het internationale Van Gogh jaar, ter gelegenheid van de 150ste geboortedag van Van Gogh, bijzondere activiteiten worden gepland. De Stichting Van Gogh & Drenthe is partner in het nationaal programma Van Gogh 150.

De officiële opening van het Van Gogh Huis te Nieuw-Amsterdam is voorzien rond eind oktober, begin november

Het Van Gogh Huis te Nieuw-Amsterdam is vanaf maandag 30 september geopend van dinsdag tot en met zondag, in eerste instantie tussen 13.00 en 17.00 uur. Op maandag is het Van Gogh Huis gesloten voor het publiek.