GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 27 september 2002 11:13
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Duyvendak voert actie voor groene stroom

(27 september 2002)

GroenLinks start consumentenactie zonnepanelen

Op maandag 30 september om 12.00 uur plaatst Tweede-Kamerlid Wijnand Duyvendak 8 zonnepanelen op het dak van het GroenLinks bureau in Utrecht (Oudegracht 312). Daarmee geeft hij het startschot voor een GroenLinks consumentenactie: GroenLinks roept haar leden en andere belangstellenden op nog voor 1 november a.s. zonnepanelen aan te schaffen. Wie voor die datum panelen bestelt, kan namelijk nog aanspraak maken op de huidige EPR-subsidie voor zonnepanelen. Het Kabinet-Balkenende wil deze subsidie schrappen. Als veel mensen nu nog zonnepanelen aanschaffen, wordt de bezuiniging op zonnestroom voor het volgend jaar in één klap teniet gedaan. Consumenten kunnen hun eigen zonnepanelen vanaf maandag via de GroenLinks website aanschaffen. Het Kabinet-Balkenende wil niet alleen de subsidies op zonnepanelen be-eindigen, maar tal van milieumaatregelen afschaffen of minimaliseren. Zo vindt GroenLinks het onvoorstelbaar dat het kabinet de stimuleringsmaatregelen voor groene stroom botweg wil halveren: van 500 miljoen euro terug naar ruim 250 miljoen euro. Daarmee dreigt het nieuwe kabinet de consumenten weer van de groene stroom af te helpen. De kans dat Nederland een van zijn belangrijkste milieudoelstellingen (5 procent groene energie in 2010) haalt wordt met de afschaffing van alle subsidies aanzienlijk kleiner.

In een paar jaar tijd is het aantal huishoudens dat heeft gekozen voor groene stroom gestegen naar 1,3 miljoen. Dat is 20 procent van de consumentenmarkt. Prognoses laten zien dat de totale groene-stroommarkt minimaal twee tot drie miljoen huishoudens kan omvatten. Groene stroom is klaarblijkelijk een ideaal middel om als gewone burger je eigen 'milieudaad' te stellen.

GroenLinks Zonnepanelen Actie
Via GroenLinks kunnen belangstellenden tegen zeer voordelige prijzen eenvoudig zonnepanelen aanschaffen en gebruik maken van een aantrekkelijke terugleververgoeding. Daarmee bespaart een zonnepaneelbezitter niet alleen op de elektriciteitsrekening maar krijgt hij zelfs geld voor de geproduceerde stroom. Zonnestroom wordt met dit aanbod economisch rendabel.

Belangstellenden kunnen van dit aanbod vanaf maandag 30 september gebruik maken via deze website.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -