OPEN UNIVERSITEIT NEDERLAND

Open Universiteit moderniseert en concentreert studiecentra

De Open Universiteit Nederland wil haar studiecentra moderniseren en gaat de dienstverlening concentreren in twaalf in plaats van achttien locaties. De studiecentra van de Open Universiteit in de gemeenten Den Bosch, Deventer, Emmen, Leeuwarden, Venlo en Vlissingen zullen in het najaar van 2003 hun deuren sluiten. Verwacht wordt dat de gevolgen van de sluiting van deze zes centra voor zowel studenten als medewerkers beperkt blijven, omdat de Open Universiteit in de overige twaalf centra structureel zal investeren. Het plan om de zes centra te sluiten, is dan ook niet ingegeven door bezuinigingen: het totale beschikbare budget voor de studiecentra blijft gelijk.

Modernisering
Het College van bestuur van de Open Universiteit is van mening dat de studiecentra een onmisbare functie en rol vervullen in het afstandsonderwijs dat de Open Universiteit aanbiedt. Om die rol goed te kunnen vervullen, is modernisering van de studiecentra onontbeerlijk. Die innovatie vraagt om structurele investeringen die binnen het huidige budget gefinancierd moeten worden. Dat is de reden dat het aantal studiecentra met zes wordt verminderd. De studiecentra in Den Bosch (793 studenten), Deventer (661 studenten), Emmen (273 studenten) Leeuwarden (725 studenten), Venlo (285 studenten) en Vlissingen (512 studenten) worden op 1 september 2003 gesloten.

Bereikbaarheid voor studenten
Bij de modernisering van de studiecentra staat het belang van de studenten centraal. Vermindering van het aantal studiecentra mag niet leiden tot een slechtere bereikbaarheid van de studiecentra voor veel studenten. Daarom heeft de Open Universiteit een distributieplanologisch onderzoek (DPO) laten uitvoeren door het European Institute of Retailing and Services Studies (EIRASS) van de Technische Universiteit Eindhoven. Uit dit onderzoek blijkt dat bij een keuze voor twaalf centra van de ruim 22.000 studenten, minder dan 2,5 procent (ongeveer 500 studenten) niet valt binnen de gestelde criteria van reistijd (anderhalf uur) en reisafstand (80 kilometer). Mede als gevolg van verruiming van de openings- en tentamentijden en een betere dienstverlening naar studenten en klanten, is de verwachting dat, ondanks verschuivingen, de totale werkgelegenheid niet verandert.

Overleg
De vermindering van het aantal studiecentra is een voorgenomen besluit van het College van bestuur. De komende weken zal het College hierover overleg voeren met de medewerkers. Het voorgenomen besluit zal worden voorgelegd aan de Ondernemingsraad en aan de Studentenraad, en daarna voor goedkeuring aan de Raad van toezicht. Dit traject zal naar verwachting in december 2002 zijn afgerond.