Korps: Friesland, plaats: Fryslân 30-09-2002
Politieberichten van 29/9 (13.00) t/m 30/9 (07.00)

Drachten: doorrijden na aanrijding, getuigenoproep Zaterdag omstreeks 15.00 uur reed een 25-jarige inwoner van Drachten, op zijn bromfiets, in zuidelijke richting over de Zuiderdwarsvaart. Nabij de uitrit van het Vallaatsterend kwam hier een zwarte Nissan Patrol met grote snelheid aanrijden. De auto botste met de voorkant tegen de rechterzijkant van de scooter. Hierdoor viel de bestuurder van de brommer op de grond. De auto stopte even, maar reed toen weg. Op de achterkant van de auto zat een groot wiel. Om het wiel zat een hoes met een opschrift. In de auto zaten twee jonge knapen. Het slachtoffer liep enkele schaafwonden op aan pols en arm. De schade aan de brommer bedraagt circa 800 euro. Gezien het feit dat het rond dat tijdstip vrij druk was in de buurt van het ongeval, komt de politie graag in contact met eventuele getuigen op het algemene nummer van de politie Fryslân, telefoon 0990 8844.

Grou: auto te water
Zondag om 11.35 kreeg de politie een melding dat op het Hoflan een auto te water was geraakt. Het bleek dat een 19-jarige automobiliste uit Grou van Grou naar Warten reed. Op het Hoflan raakte ze in de berm, het voertuig werd direct gecorrigeerd, waardoor deze de weg weer opschoot. Op de andere weghelft werd een ruk naar rechts gegeven, waardoor de auto in een slip raakte en in de sloot belandde. De vrouw was niet gewond. De vrouw was al geholpen door buurtbewoners. De auto is geborgen.

Schiermonnikoog: aanhouding
Zondag omstreeks 03.45 uur liep een 22-jarige inwoner van Enschede over de Reeweg. Hier werd hem iets toegeroepen door een 23-jarige inwoner van Dokkum en een 17-jarige inwoner van Kollumerpomp. Door de politie werd diverse malen gevraagd aan de inwoner van Enschede en die van Dokkum om zich te verwijderen. Toen de Dokkumer door de politie werd verwijderd, ging de inwoner van Enschede er achteraan. Toen deze wilde gaan vechten, is de man aangehouden en overgebracht naar het bureau. Eerder die nacht was in een horecagelegenheid ruzie ontstaan om een meisje.

Franeker: aanhouding verdachte
Zondag omstreeks 16.50 uur ontstond ruzie in een horecagelegenheid aan de burg. J. Dijkstraweg. In de horecagelegenheid wilde men vier vervelende gasten niet langer bedienen. Toen een 36-jarige medewerker uit Leeuwarden de keuken inging, werd hij gevolgd door een 72-jarige inwoner van Franeker. Hier vielen enkele klappen. Hierop is de inwoner van Franeker aangehouden.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Zondag om 19.05 reed een 51-jarige automobilist uit Leeuwarden tegen een geparkeerde auto op de Weideflora. Tijdens het invullen van het schadeformulier rook de politie drank. Daarop moets de man blazen. Hij blies 710 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur. Ook zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Houtigehage: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 17.00 uur kreeg de politie een medling dat op het Luchtenveld een auto uit de bocht was gevolgen. Hierbij zijn drie personene, die in de berm liepen, bijna frontaal aangereden. Door aan de kant te springen konden ze het vege lijf redden. Een 28-jarige inwoner van Boelenslaan moest blazen. Omstanders verklaarden echter dat deze man niet had gereden. Dat bleek een 25-jarige inwoner van Boelenslaan te zijn. Deze man werd in zijn woning aangetroffen. Hij blies 450 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur. Ook werd gezien het voorstaande zijn rijbewijs ingevorderd.

Beetsterzwaag: aanrijding met letsel
Zondag om 18.00 uur reed een 42-jarige automobilist uit Beetsterzwaag over de Van Harinxmaweg in de richting van Beetsterzwaag. Bij de kruising met de Postweg kwam een 86-jarige vrouw uit Beetsterzwaag, bestuurder van een invalidenvoertuig, die zonder te kijken de weg wilde oversteken. De automobilist heeft nog hard geremd maar een aanrijding kon niet worden voorkomen. De vrouw werd uit haar voertuig geslingerd en kwam op het wegdek terecht. Zij is met een hoofdwond afgevoerd naar het ziekenhuis in Drachten.

Nij Beets: eenzijdig ongeval met letsel
Zondag omstreeks 15.00 uur reed een 43-jarige motorrijder uit Veendam, vanuit Boornbergum naar Nij Beets. In een bocht op de Domela Nieuwenhuis raakte de man de berm. Hij viel van zijn motor, die tegen een verkeersbord botste. Het bord knakte om. De man is overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten, waar hij een nachtje ter observatie moest blijven.

Leeuwarden: aanhoudingen
Zondag om 23.15 uur kreeg de politie een melding van een vechtpartij op de Wirdumerdijk. Ter plaatse stonden vier blanken en twee Noordafrikanen. Bij de komst van de politie werd de vechtpartij beëindigd. Een 28-jarige inwoner van Burgum liet zich verbaal niet onbetuigd richting de Noordafrikanen. Hierop vroeg de politie aan de vier om zich te verwijderen. Dit werd verschillende malen gevorderd. Omdat de Burgumer niet weg wilde en discriminerende taal bleef uiten richting de Noordafrikanen werd de man aangehouden. Dit werd door de overige drie niet geaccepteerd, waarop vervolgens nog twee verdachten werden aangehouden. Het betreft een 30-jarige inwoner van Hurdegaryp en een 52-jarige inwoner van Leeuwarden.

Broeksterwoude: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Maandag om 01.30 uur werd een 27-jarige automobiliste uit Dokkum gecontroleerd op de burgemeester Nautaweg. Op het bureau blies de vrouw 870 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. Ook werd het rijbewijs ingevorderd.

Drachten: rijden onder invloed
Maandag om 03.30 uur werd een 32-jarige automobiliste uit Drachten gecontroleerd op de Tjaarda. Op het bureau blies de man 580 ug/l, goed voor een rijverbod van 8 uur. Het bleek dat het rijbewijs van de verdachte reeds was ingevorderd, in verband met een eerdere veroordeling voor het rijden onder invloed. Deze ontzegging loopt tot 25 december 2002. Ook hiervoor kreeg de man een proces-verbaal .

Dokkum: inbraak
Maandag omstreeks 02.00 uur werd bij een garagebedrijf aan de Holwerderweg een raam ingegooid met een tegel. Uit twee kasten werd een aantal sloffen sigaretten gestolen. De politie heeft de buurt nog afgezocht. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Aangifte is gedaan door een 41-jarige inwoner van Dokkum.

Wijckel: aanrijding met gewonde
Zondag omstreeks 04.00 uur sloeg de bestuurder van een personenauto komende vanaf de Jachtlustweg rechtsaf de Sanmar op en verleende daarbij geen voorrang aan een paar fietsers, die rechtdoor wilden rijden. De fietsers, een 22-jarige inwoner van Sloten, werd geschept en liep een hersenschudding op, terwijl de andere, een 28-jarige inwoner van Wijckel, lichtgewond raakte. De bestuurder van de personenauto, een 24-jarige inwoner van Sondel, raakte niet gewond. De fietsers werden door omstanders naar huis gebracht.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272