Ingezonden persbericht

Ongewenste omgangsvormen oorzaak van stress op het werk

ZOETERMEER, 20020930 -- Bijna dertig procent van de 710 geënquêteerden op Burnin reageerden op de vraag "Hebben uw stress/burnout klachten een relatie met ongewenste omgangsvormen op het werk". De uitkomst geeft aan dat stress- en burnoutklachten voor een belangrijk deel veroorzaakt worden door ongewenste omgangsvormen op het werk.

Drie en vijftig procent gaf aan dat de oorzaak van stress- en burnoutklachten een andere oorzaak hebben. Pesten en treiteren (9%) en grofheid (8%), scoren het hoogst. Seksuele intimidatie staat op de derde plaats met 6%. Een verbazingwekkende hoge score die een grote onderkende oorzaak is van het ziekteverzuim.

Vertrouwenspersoon
In veel organisaties zijn tegenwoordig Vertrouwenspersonen actief, onderdeel van de implementatie van het sociale beleid. Belangrijk is het beleid Ongewenste omgangsvormen dat gedragen moet worden door de directie en management. Communicatie naar medewerkers en management is tevens van essentieel belang.

Veel organisaties hanteren nog steeds de beperkte definitie van uitsluitend seksuele intimidatie, terwijl in de Arbowet sprake is van een veel ruimere definitie waarin agressie, geweld en discriminatie duidelijk vermeld staan. Ongewenste omgangsvormen zijn goed te voorkomen mits het management het beleid duidelijk definieert en uitdraagt en er sprake is van sanctiebeleid bij overtreding.



Ingezonden persbericht