Ingezonden persbericht


30 septemeber 2002

Hoofdkantoor TNO bezet

Nieuwe coalitie in verzet tegen onderzoekscentra BPRC en TNO

Vandaag voert een coalitie bestaande uit dierenrechten-, milieu- en vredesactivisten actie tegen BPRC (Biomedical Primate Research Centre) bij het hoofdkantoor van TNO in Zeist. De activisten hebben zich in het kantoor en op het dak vastgeketend. Zij hebben kritiek op de vele dierproeven die door TNO zelf uitgevoerd worden en hun steun aan en samenwerking met BPRC in Rijswijk. Ook veroordelen zij biotechnologisch en defensieonderzoek dat TNO uitvoert.

TNO is het grootste onderzoeksinstituut in Nederland en bestaat uit vele afdelingen, onder andere TNO Pharma en TNO Defensieonderzoek. Tot 1995 was BPRC ook een onderdeel van TNO.
TNO Pharma doet onderzoek naar ziektes en hun eventuele geneesmiddelen. Hiervoor worden dierproeven gedaan met muizen, ratten, cavia's, konijnen, honden, varkens, koeien, fretten, kippen, hamsters en vogels. Daarnaast gebruiken ze verschillende soorten transgene muizen en voeren in samenwerking met BPRC experimenten uit op rhesusapen en marmosets.
De activisten zijn van mening dat alle dierproeven wreed en nutteloos zijn en vinden dan ook dat al het proefdieronderzoek per direct gestopt zou moeten worden. Alle tijd en euro's die nu omgaan in de vivisectie-industrie kunnen beter gebruikt worden voor onderzoek naar alternatieven voor dierproeven.

In het Prins Mauritslaboratorium, ondedeel van TNO Defensieonderzoek (TNO DO) wordt ondrzoek gedaan naar wapens, explosieven en gifgassen ten behoeven van het Nederlandse leger en in opdracht van derden.
De activisten vinden dat het Nederlandse leger beter kan inkrimpen, en dat het ontwikkelen van en onderzoek naar nieuwe (biologische) wapens alleen maar bijdraagt aan e wapenwedloop in de wereld.

Zoals blijkt uit het gezamenlijke apenonderzoek van TNO Pharma, TNO DO en BPRC, zijn er nog steeds veel linken tussen TNO en BPRC. Het BPRC zit op hetzelfde terrein als TNO, deelt de beveiliging en telefoonverbindingen met TNO. Ook zit TNO, vertegenwoordigt door de heer Gubbi, in de raad van beheer van BPRC en heeft op deze manier nog steeds een vinger in de pap bij de besluitvorming en het dagelijks bestuur van BPRC. Naast hun eigen vivisectiepraktijken maakt TNO dus ook het voortbestaan van BPRC mede mogelijk.

'TNO en BPRC zeggen technologische oplossingen te bieden voor maatschappelijke problemen, maar hun onderzoek is gestoeld op het idee dat de westerse mens boven natuur en dier staat.' Aldus Jessica Bont een van de bezetters, ' Zo maken ze van het probleem de oplossing en veroorzaken daarmee voortdurend leed.'
Einde persbericht

Noot aan de redactie

Perswoordvoerder van deze coalitie is vandaag, 30 september, te bereiken via 06 - 12520672

Relevante websites:
www.bprcmoetdicht.org
www.groenfront.nl

Adres hoofdkantoor TNO, Utrechtseweg 48 Zeist