Socialistische Partij

Extreem hoge tarieven TGV door aanbesteding


30-09-2002
*
De SP heeft bij de Europese Commissie opheldering gevraagd over de aanbesteding van de in 2006 in Nederland in gebruik te nemen Hogesnelheidslijn (HSL).

De NS betaalt samen met Schiphol 148 miljoen euro per jaar voor de exploitatie van de lijn Amsterdam Antwerpen. SP Europarlementariƫr Meijer vindt dat er in de aanbesteding afgeweken is van de voorgeschreven procedure. Dit had tot doel om de prijs op te drijven. Het gevolg is dat de reizigers in de toekomst voor extreem hoge prijzen komen te staan. Netelbos had met minstens twee kandidaten moeten onderhandelen. Dat is niet gebeurt. Als excuus zegt Netelbos dat de andere kandidaten niet voldeden aan de voorwaarden.

Meijer vindt dat als de Europese Commissie de conclusies van de SP onderschrijft de aanbesteding als mislukt moet worden beschouwd. In dat geval moet de aanbesteding worden teruggedraaid en moet de Nederlandse staat de lijn zelf gaan beheren. De aanbesteding kan dan op zijn vroegst pas weer over vijf jaar plaatsvinden. Hopelijk is de neoliberale wind dan uitgewaaid en komt dit openbaar vervoer definitief daar waar het thuishoort namelijk bij de overheid en voor betaalbare prijzen, zo licht Erik Meijer de reden van zijn vragen toe.