Socialistische Partij

SP'ers bij massale betoging in Londen

30-09-2002 o Een SP-delegatie met Tweede-Kamerleden Harry van Bommel en Krista van Velzen heeft in Londen met meer dan 250.000 mensen betoogd tegen een aanval op Irak. De deelnemers protesteerden vooral tegen de kritiekloze steun van premier Blair aan het agressieve beleid van de Amerikaanse president Bush.

De SP'ers arriveerden zaterdagochtend vroeg op de noordelijke oever van de Theems nabij Trafalgar Square. Van die plek zou de demonstratie via Westminster naar Hyde Park lopen. Voor aanvang mochten Van Bommel en Van Velzen echter eerst uitgebreid de pers te woord staan, van BBC World tot de Iraanse televisie. Ook ontmoetten zij diverse andere prominente gasten, van parlementariërs uit Blair's Labour-partij en Europarlementariërs uit Wales tot een Palestijns lid van de Knesset.

Bijzonder was ook de onverwachte ontmoeting met voormalig VN-wapeninspecteur Scott Ritter, die zich tot veler verrassing heeft ontpopt tot fervent tegenstander van een aanval op Irak. Harry van Bommel nam van de gelegenheid gebruik om hem te interviewen over de handelswijze van de VS. Dit interview is op video vastgelegd en zal nog deze week op deze website te bekijken zijn.

Voor aanvang was al duidelijk dat de opkomst boven verwachting groot zou zijn. Waar werd gehoopt op 100.000 betogers, sprak de politie in een conservatieve schatting van 150.000 deelnemers en de organisatie van maar liefst 400.000 demonstranten. De meeste Britse media meldden zondag dat een kwart miljoen mensen op de been was.

Er werden niet alleen spandoeken tegen een militaire actie tegen Irak getoond, maar ook solidariteitsverklaringen aan de Palestijnen. Het was immers de tweede verjaardag van de Al Aqsa-intifada. Er werden leuzen geroepen als "Bommen zijn geen oplossing", "Geef vrede een kans" en vooral Bush, Blair en Sharon moesten het ontgelden. Van Velzen en Van Bommel droegen borden waarop stond 'Dutch MP's against the war'.

De SP'ers waren ook in Londen om contacten te leggen met geestverwanten en te leren van de organisatie. Deze was in handen van het collectief Stop War waarbinnen onder meer vakbonden, politieke organisaties en Christelijke en Islamitische gemeenschappen waren verenigd.

Tijdens de samenkomst na afloop in Hyde Park spraken onder anderen voormalig VN-wapeninspecteur Scott Ritter, diverse Britse parlementariërs en burgemeester Livingstone van Londen de demonstranten toe. Uit peilingen blijkt dat het grootste deel van de zestig miljoen Britten een Amerikaanse actie tegen Irak afwijst. Net als in Nederland, waar eveneens een ruime meerderheid van de bevolking tegen een aanval is, wordt de publieke opinie ook in Engeland in de volksvertegenwoordiging niet weerspiegeld.

Dossier Irak

Actueel Kamernieuws


---