HOGESCHOOL ROTTERDAM

Eerste Master's Degrees uitgereikt

Rotterdam, 30 september 2002

Op deze laatste dag van september kregen studenten van de Rotterdam Business School (onderdeel van de Hogeschool Rotterdam) als een van de eersten in Nederland hun Master's Degree uitgereikt in het kader van het nieuwe Bachelor-Master stelsel. Een kort verslag over de historie en de toekomst van de 'Specialised Masters Studies'.

In september 2001 ging de eerste lichting Master studenten, afkomstig uit verschillende landen, aan de slag met hun eenjarige studie Master in Finance and Accounting, Master in Consultancy and Entrepreneurship en Master in Logistics Management. In datzelfde jaar mocht de Rotterdam Business School de valideringscertificaten van de Dutch Validation Council (DVC) voor deze opleidingen ontvangen uit handen van de toenmalige Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Hermans.

Deze Engelstalige specialisaties zijn ontwikkeld in samenspraak met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven. De 'link'tussen de studies en het bedrijfsleven manifesteert zich het sterkst in het competentiegerichte onderwijs: steeds meer organisaties professionaliseren en hanteren de zogenaamde competentie profielen. Bij iedere functie hoort een profiel dat bestaat uit specifieke of juist algemene kennis, en uit (onder andere communicatieve) vaardigheden en attitudes.
Die competentie profielen zijn niet alleen van nut voor de organisatie tijdens bijvoorbeeld beoordelingsgesprekken, maar worden vooral gebruikt om medewerkers te helpen bij hun (persoonlijke) ontwikkeling en carrièregroei. De Master opleidingen van de Rotterdam Business School zijn grotendeels afgestemd op dit principe: studenten worden op academisch niveau klaargestoomd voor een startfunctie, maken kennis met de vaardigheden die van hun worden verwacht en kunnen door een veelheid aan praktijkervaring relatief snel doorgroeien naar een hoger echelon.

Naast de behoeften vanuit de markt was een andere belangrijke aanleiding voor het ontwikkelen van deze opleidingen het Bachelor-Master ('Ba-Ma') stelsel. Dit stelsel wordt op dit moment in 29 Europese landen ingevoerd met als doel diploma's meer vergelijkbaar, en studenten en docenten beter uitwisselbaar te maken. Met de eerste afgestudeerden loopt de Rotterdam Business School voorop in de ontwikkelingen in het kader van het Ba-Ma stelsel. De Rotterdam Business School zal in de toekomst meer specialisaties kunnen ontwikkelen die de hedendaagse markteconomie vraagt. En wat betreft de Master's Graduates: zij hebben gekozen voor ofwel voor doorstuderen voor bijvoorbeeld een PHD graad, ofwel hebben al voor het afstuderen een baan gevonden of starten een eigen bedrijf.