Mojo Concerts

Het nieuwe seizoen van de serie 'Jazz in het Concertgebouw' wordt 30 september geopend met een eerbetoon aan de legendarische tangomeester Astor Piazzolla door de gerenommeerde Franse musici Richard Galliano (accordeon/bandoneon) en klarinettist Michel Portal. Zij worden bijgestaan door het Jazz Orchestra of the Concertgebouw onder leiding van Henk Meutgeert.

De Argentijnse bandoneonist/componist Astor Piazzolla geldt als de grote vernieuwer van de traditionele tango. Zijn Nuevo Tango, waarbij tangomuziek wordt gecombineerd met elementen uit de jazz en klassieke muziek, maakte hem wereldberoemd. In 1985 ontmoette Piazzolla de Franse accordeonist Richard Galliano, die hem als zijn mentor beschouwde en met wie hij tot aan zijn dood in 1992 innig bevriend bleef. Gedreven door zijn passie voor jazz streefde de klassiek geschoolde Galliano ernaar van de accordeon een echt jazzinstrument te maken. Piazzolla adviseerde hem daarbij zijn Franse roots niet uit het oog te verliezen, net zoals hijzelf altijd de Argentijnse muziek als uitgangspunt had genomen. Het resultaat was Nouvelle Musette, een combinatie van de traditionele Parijse volksmuziek en jazz. Op vergelijkbare wijze verbindt ook de veelzijdige musicus Michel Portal in zijn werk Baskische volksmuziek met jazz en klassieke muziek. Beide artiesten werken dan ook regelmatig samen, zoals op verschillende albums van Galliano (o.a. 'Concerts/Inédits', 'French Touch' en 'Blow Up' ),waarop -naast eigen stukken- ook werk van Piazzolla staat. Tijdens hun optreden in het Concertgebouw worden Galliano en Portal bij hun vertolkingen van Piazzolla's composities bijgestaan door het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, dat in het verleden al tal van grote jazzartiesten begeleidde, onder wie Johnny Griffin, Dee Dee Bridgewater, James Carter en Lee Konitz.

Maandag 30 september 2002
Concertgebouw - Grote Zaal, Amsterdam
20.15 uur, entrée ¤ 30,-.

Kaarten verkrijgbaar via de kassa van het Concertgebouw (tel. 020-6718345 of www.concertgebouw.nl) en de Uitlijn, tel. 0900-0191 (40 c.p.m.).

Overige concerten in de serie 'Jazz in het Concertgebouw' in het seizoen 2002-2003: Joshua Redman Elastic Band / Brad Mehldau Trio (6 november 2002), Lincoln Center Jazz Orchestra o.l.v. Wynton Marsalis (13 januari 2003) en Wayne Shorter Quartet (26 maart 2003).De serie wordt mede mogelijk gemaakt door Philips.