Anti Racisme Informatie Centrum

Politiek, wat moet je ermee?

30 september 2002

De Rode Hoed
Amsterdam

Maandagavond 30 september 2002 vanaf 19.30 uur vindt in De Rode Hoed te Amsterdam een pittig jongerendebat plaats met als titel 'Politiek, wat moet je ermee?!' Dit debat wordt georganiseerd door De Rode Hoed, het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR), de Nationale Jeugdraad, De Nieuwe Beweging en onafhankelijke jongeren.

Volgens de organisatoren doet de Nederlandse politiek te weinig om jongeren, ongeacht hun afkomst, te betrekken bij het politieke debat. Daarmee slaat de politiek de plank behoorlijk mis, immers jongeren zijn de dynamische spil in de samenleving. Doel van de avond is om zoveel mogelijk verschillende jongeren de kans te geven om hun stem te laten horen wat politiek voor hen kan betekenen.

Verder zullen er workshops worden gegeven over de volgende thema's:

veiligheid

beeldvorming/discriminatie

jongeren en geld

politieke jongerenparticipatie.

'Politiek, wat moet je ermee?!' is tegelijkertijd een reactie op de verharding van de samenleving, een verharding die een gevaar voor een onbevooroordeelde jeugd kan inhouden. De organisatoren menen dat er steeds meer jongeren met elkaar over politiek moeten praten en er invloed op moeten uitoefenen. Om, wat nog belangrijker is, tot meer saamhorigheid te komen.

Verder een debat tussen zes jonge Tweede Kamerkandidaten van verschillende politieke partijen over de bovengenoemde thema's. Met het jongerenpubliek discussiëren de jonge politici over het 'politieke bedrijf' en wat politiek nog inhoudt in Nederland.