---

Ministerie van Defensie



---

Opnieuw berging bommenwerper Tweede Wereldoorlog

25-09-2002

De Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht begint volgende week maandag (30 september) in Papendrecht met de berging van een Britse Lancaster bommenwerper. Het toestel werd in de nacht van 21 juli 1944 neergeschoten door de Duitse luchtafweer en kwam terecht in de Oostpolder bij Papendrecht. Alle zeven bemanningsleden verloren hierbij het leven, ze zijn begraven op de Algemene Begraafplaats in de Zuid-Hollandse gemeente. De berging van de Lancaster vindt plaats in opdracht van de gemeente Papendrecht.

Op basis van rapporten en ooggetuigenverklaringen wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat de bommenlast van één bom van 4000 pond en zestien bommen van 500 pond op het moment van neerstorten nog aan boord was van het toestel. Ook worden waarschijnlijk grote hoeveelheden kleinkaliber boordmunitie aangetroffen. De bij de berging aangetroffen explosieven worden veiliggesteld door de Explosieven Opruimingsdienst van de luchtmacht. Bij de berging werkt de luchtmacht nauw samen met de gemeentelijke diensten en de politie. Ook zorgt een civiel technisch bedrijf voor de ondersteuning.

De Bergingsdienst van de luchtmacht momenteel nog bezig met een berging in de gemeente De Ronde Venen. Daar wordt sinds 3 september een Canadese Vickers Wellington uit de Tweede Wereldoorlog geborgen.

Gerelateerde pagina's

* Berging Wilnis in eindstadium