Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Horeca is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

27-09-2002

Persuitnodiging voor de landelijke manifestatie horeca-cao

CNV Horeca en FNV Horecabond nodigen u van harte uit voor de landelijke manifestatie voor de horeca-cao. Deze manifestatie is op maandag 30 september aanstaande vanaf 15.00 uur in de Jaarbeurs (Beatrixgebouw) in Utrecht.

Tijdens deze manifestatie zullen Doekle Terpstra (voorzitter van de CNV bonden) en Lodewijk de Waal (voorzitter van de FNV) vanaf circa 16.00 uur hun visie geven op de laatste stand van zaken van het zich voortslepende cao-conflict. Daarbij zijn ook de cao-onderhandelaars van beide bonden aanwezig om de pers te woord te staan. De Nederlandse band Van Dik Hout zal met een optreden de actievoerende horeca-werknemers een hart onder de riem steken.

Aangezien de werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) sinds 17 juni weigert te praten over een cao voor de 300.000 horeca-werknemers, zijn er vanaf 2 september in het hele land acties bij de horecabedrijven.
Werkgevers hebben in juni een eindbod neergelegd, waarbij een loonsverhoging alleen geldt voor diegenen die exact het cao-loon verdienen. Dit is voor beide bonden onbespreekbaar aangezien het gros van de werknemers in de horeca meer verdient dat dit boekjesloon. De kosten voor levensonderhoud stijgen fors, evenals de prijzen die de horecawerkgevers (voor hun producten en diensten) bij hun gasten in rekening brengen, maar werknemers in de horeca worden uitgesloten van een koopkracht verbetering. Dit is voor de bonden onacceptabel.

Door het afbreken van het cao-overleg zijn er - naast een goede loonsverhoging- ook geen afspraken over belangrijke arbeidsvoorwaarden zoals pensioenen, verlofregelingen, scholing en arbeidstijden. CNV Horeca en FNV Horecabond roepen werkgevers op om snel tot inzicht te komen en de cao-gesprekken te hervatten. De horeca werkt immers alleen met tevreden werknemers en daarvoor is een goede cao onmisbaar.

Nadere inlichtingen:

John Toxopeus, onderhandelaar namens CNV Horeca 030 - 6348348
Nancy Abelskamp, persvoorlichter CNV BedrijvenBond 030 - 6348242