Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
26 september 2002

Congres 4 oktober over whiplash en arbeid
"Whiplashpatiënten willen werken, maar denken dat ze het niet kunnen"

Begeleiding van mensen met chronische klachten na een whiplashtrauma moet zijn gericht op het vergroten van de eigen effectiviteit en het gevoel zelf controle te hebben op het (her)krijgen van werk. Mensen met klachten na een whiplashtrauma blijken zeer gemotiveerd te zijn om aan het werk te gaan, maar ze denken dat ze moeilijke situaties in hun werk niet aan kunnen. Bovenal is het van belang dat mensen met klachten na een whiplashtrauma niet te lang verzuimen, want dan wordt de stap tot werkhervatting te groot. Naast persoonsgebonden factoren spelen kenmerken van het bedrijf, het werk en maatschappelijke kenmerken een belangrijke rol bij de vraag of hervatten van werk kans van slagen heeft. Het is niet altijd mogelijk al deze factoren te beïnvloeden, maar een ieder die betrokken is bij de arbeidsreïntegratie dient zich hier wel bewust van te zijn. Door rekening te houden met alle genoemde factoren kan de begeleiding bij arbeidsreïntegratie van mensen met chronische klachten na een whiplashtrauma op een snelle en effectieve manier verlopen.

Gezondheidswetenschapper drs. Jolanda van Casteren, verbonden aan de Universiteit Maastricht (UM), trekt deze conclusies uit onderzoek onder 143 mensen met een whiplashtrauma. "Mensen willen wel werken, maar denken het niet te kunnen", zo vat ze haar conclusie samen. De resultaten van haar onderzoek worden op 4 oktober a.s. gepresenteerd tijdens een congres over whiplash en arbeid in Ede dat wordt georganiseerd door het PELS instituut in samenwerking met de UM. Zie voor meer bijzonderheden over het congres www.pels.nl.

Jolanda van Casteren (1977) is in 2001 afgestudeerd aan de Faculteit Gezondheidswetenschappen van de UM. Haar afstudeerrichting is Gezondheidsvoorlichting en Opvoeding. Thans is zij als onderzoeker verbonden aan het PELS instituut te Amsterdam. In nauwe samenwerking met de UM gaat zij hier een promotie-onderzoek doen naar de begeleiding van mensen met chronisch whiplashklachten gericht op terugkeer in werk.

In Nederland lopen jaarlijks tussen 15.000 en 30.000 mensen een whiplashletsel op. In 1999 stond whiplashletsel op plaats 5 in de top 15 van oorzaken van een WAO-uitkeringen. De totale kosten op jaarbasis bedragen in Nederland ruim 450 miljoen euro.

Noot voor de pers:
Bijgaand ontvangt u in attach een samenvatting van het onderzoek. Jolanda van Casteren is vanaf komende maandag voor een toelichting bereikbaar via het PELS instituut, 020-6914890. Meer informatie over het congres op 4 oktober verstrekt directeur Jorn Hogeweg van het PELS instituut. De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren 06 21275612.
Mailto: pers@bu.unimaas.nl. De persberichten van de UM staan op Internet www.pers.unimaas.nl.

Content-Type: application/msword;
name="Whiplashletsel en arbeidsreïntegrati"
e voor in de congresbundel5.doc"
Content-Disposition: attachment;
filename="Whiplashletsel en arbeidsreïnteg"
ratie voor in de congresbundel5.doc"