- Persbericht 02-052 Brandweer Urk: Jong geleerd is oud gedaan (brandpreventieweek)


^ Naar boven ^

Persbericht 02-052 Brandweer Urk: Jong geleerd is oud gedaan (brandpreventieweek)

Scholen niet alleen centraal tijdens brandpreventieweek (4 t/m 13 oktober 2002)

Brandweer Urk: ´jong geleerd is oud gedaan`

De landelijke brandpreventieweek staat dit jaar in het teken van het thema ´Scholen`. Brandweer Urk werkt mee aan diverse activiteiten tijdens deze week. Het is een goede zaak, dat brandpreventie deze week speciaal in de schijnwerpers staat, alhoewel het die aandacht natuurlijk het hele jaar door verdient. Daarom: (brand)veiligheid vóór alles! Het brandweerkorps van Urk besteedt al extra aandacht aan de schoolontruimingsplannen, de controle van brandveiligheid en de voorlichting aan de kinderen via de scholen.

Schoolontruimingsplannen
Elke school moet een schoolontruimingsplan hebben in het geval van evacuatie in een noodsituatie of bij een calamiteit. Elke school heeft bovendien de plicht om dat ontruimingsplan regelmatig te oefenen met de leerkrachten en de kinderen.

De Urker basisscholen hebben in de afgelopen tijd hun schoolontruimingsplannen ter goedkeuring ingediend bij de brandweer. Daartoe zijn ze verplicht door de aan hen verleende gebruiksvergunning. De brandweer controleert deze plannen en hoopt de scholen binnenkort een positief resultaat te geven. Het komende jaar zal de brandweer een ontruimingsoefening houden met één of meerdere scholen.

Controlelijst brandveiligheid
De Stichting Nationale Brandpreventieweek heeft een controlelijst brandveiligheid opgesteld voor diverse doelgroepen, zoals o.a. scholen, zorginstellingen, cafés en discotheken. De brandveiligheid van gebouwen is in allereerste instantie de verantwoordelijkheid van de eigenaar c.q. gebruiker. Natuurlijk is de brandweer bereid met raad en daad deze mensen bij te staan. Maximale veiligheid van panden e.d. is van het grootste belang.

Als service heeft de brandweer van Urk in de zomerperiode alle scholen (inclusief de Stichting Peuterspeelzaal) deze controlelijsten toegezonden. In de begeleidende brief wees de brandweer met nadruk op het belang van de brandveiligheid. De scholen kunnen de controlelijsten gebruiken als hulpmiddel om na te gaan hoe brandveilig hun gebouw is. Ook al is het gebruik van de controlelijst vrijwillig, toch kan het wel consequenties hebben daar de brandweer de gebouwen structureel controleert. Als er iets mis blijkt te zijn aan de hand van de controlelijst, dient de school zo spoedig mogelijk actie te ondernemen. De brandweer verzoekt de verantwoordelijken bij de scholen nogmaals hieraan met spoed bijzondere aandacht te besteden, want brandveiligheid gaat vóór alles!

Eind september heeft de brandweer de plaatselijke cafés, discotheken, eetgelegenheden, verenigingen enzovoorts schriftelijk benaderd met hetzelfde verzoek. Binnenkort ontvangen de plaatselijke zorginstellingen ook een controlelijst brandveiligheid.

Voorlichting scholen
De brandweer Urk heeft als stelregel Jong geleerd is oud gedaan en geeft daarom speciale aandacht aan de jonge garde. Regelmatig komt een schoolklas op bezoek in de brandweerkazerne. De kinderen en leraren krijgen een rondleiding en kunnen een voorlichtingsfilm zien over het werk van de brandweer. Als speciale afsluiting van het bezoek worden de kinderen daarna met de brandweerauto teruggebracht naar school! De brandweer Urk is van mening dat de jeugd ook écht de toekomst moet hebben. Door voorlichting te geven hoe te handelen in geval van brand en andere calamiteiten draagt de brandweer hieraan bij.

Veel schoolklassen maken er een project van en komen dan met een prachtig kunstwerk of een mooie tekening voor de brandweer. Onlangs heeft een schoolklas zelfs speciaal een lied gemaakt en ingestudeerd! Met groot enthousiasme brachten de schoolkinderen dat lied ten gehore aan de brandweercommandant en zijn medewerkers die vol bewondering luisterden.

Als een schoolklas belangstelling heeft om ook eens bij de brandweer te kijken, kan de leerkracht contact opnemen met het kantoor van de brandweer (telefoonnummer 0527 689900).

Agenda
De brandweer van Urk verleent in de brandpreventieweek medewerking aan de volgende activiteiten:

Dinsdag 8 oktober 2002 - 14.30 tot 18.00 uur
Seniorenmarkt in Talma Haven.
In een stand worden brandweerattributen getoond en folders uitgedeeld. Aangezien de Talma Haven de woning is van diverse opas en omas, stelt de brandweer ook kleurplaten en kleurpotloden beschikbaar voor de kleinkinderen van de bewoners!

Zaterdag 12 oktober 2002
Landelijke politiedag op het terrein van de oude visafslag. Samen met andere hulpverleners draagt Brandweer Urk bij aan de open dag van de politie. Het Urker brandweerkorps geeft informatie over hun werkzaamheden in een aparte stand. Uiteraard is de bezichtiging van een brandweerauto in het programma opgenomen. s Middags is er van 14.00 tot 15.00 uur een demonstratie op een boot in de haven waarop een brand(je) woedt en waarbij een persoon overboord is gesprongen en wordt vermist. Hieraan wordt deelgenomen door de reddingboot, de duikers en brandweermensen.