Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

3 oktober 2002
Lisa Dempsey
023-5159763/06-12991873
dempseld@haarlem.nl
125/2002
Gemeente Haarlem, sector Brandweer & Ambulance

Persbericht

Datum
Informatie bij
Telefoon
E-mail
Nummer

Nationale Brandpreventieweek 4 - 12 oktober

BRANDWEER DEELT GELE KAARTEN UIT

Tijdens de Nationale Brandpreventieweek die dit jaar wordt gehouden van 4 - 12 oktober zal brandweer Haarlem gele kaarten uitdelen aan automobilisten die hun auto fout of slordig geparkeerd hebben. Met deze actie wil de brandweer automobilisten confronteren met de mogelijke gevolgen van hun (parkeer)gedrag.

Bij brand telt elke seconde. Een brandje dat met één straal gemakkelijk geblust kan worden, kan zich in enkele minuten ontwikkelen tot een grote uitslaande brand die een enorme ravage aanricht. Daarom is het heel belangrijk dat de brandweer met hun voertuigen snel ter plaatse is. Hoe eerder zij namelijk kan beginnen met redden en blussen, hoe geringer de schade en, belangrijker nog, hoe minder slachtoffers. Fout of slordig geparkeerde auto's vormen soms een ernstige belemmering voor de brandweer, met name in de binnenstad.

Actie met een knipoog
De brandweer beseft dat maar weinig automobilisten zich bewust zijn van de gevolgen die het slordig parkeren van hun auto kan hebben. Niet altijd is duidelijk waarom op een bepaalde plaats een parkeerverbod geldt (in veel gevallen heeft dat te maken met de aanwezigheid van een ondergrondse brandkraan). Daarom deelt de brandweer in bepaalde wijken gele kaarten uit, waarop het doel van de actie wordt uitgelegd. De brandweer hoopt met de actie te bereiken dat gewaarschuwde automobilisten hun auto in het vervolg correct parkeren. Niet alleen om een bekeuring te voorkomen, maar vooral omdat de (brand)veiligheid van Haarlem erbij is gebaat.

Noot voor de redactie,