European Commission

IP/02/1428

Brussels, 4 October 2002

Europese Business Award voor het milieu: de Commissie beloont tien bedrijven uit negen Europese landen

Tien bedrijven uit de EU de kandidaat-lidstaten hebben gisterenavond in Boedapest de Europese Business Award voor milieu ontvangen uit handen van milieucommissaris Margot Wallström. De bedrijven hebben de prijs gekregen voor hun inspanningen om duurzame ontwikkeling te integreren in hun activiteiten op vier verschillende gebieden: - management, processen, producten en internationale samenwerking.

Commissaris Wallström zei daarbij het volgende: "deze bedrijven hebben aangetoond dat duurzame ontwikkeling steeds belangrijker wordt voor het behalen van economisch en commercieel succes. Duidelijk blijkt ook dat streven naar duurzame ontwikkeling niet alleen een kwestie is van zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen, maar ook van economisch overleven. Wil Europa op lange termijn kunnen blijven concurreren, dan zal het goede voorbeeld van de prijswinnaars van vandaag door meer bedrijven gevolgd moeten worden."

De winnaars werden gekozen uit vier categorieën bedrijven: - management, processen, producten en internationale samenwerking. Het Britse bedrijf B&Q, het Spaanse bedrijf Coato en ST- Microelectronic Ltd uit Malta behoorden tot de management-categorie, British Petroleum (BP) uit het VK, Integral Umwelt und Anlagentechnik uit Oostenrijk, Steinecker Maschinenfabrik GmbH en Bofferding Brasserie Nationale S.A. uit Duitsland en Luxemburg tot de procescategorie. Achmea Schadeservice BV uit Nederland, Gea-sol D.O.O uit Slovenië, en TS A/S uit Denemarken behoorden tot de productcategorie, terwijl de prijs voor internationale samenwerking is gegaan naar het Fraunhofe Institute for Wood Research /WKI uit Duitsland. Voor meer bijzonderheden zie de bijlage

De Europese Business Awards voor het milieu worden uitgereikt om bedrijven met buitengewone verdienste op het gebied van integratie van duurzame ontwikkeling in de bedrijfsactiviteiten te erkennen en te promoten. De mededinging staat open voor kleine en middelgrote ondernemingen uit de lidstaten van de EU en de kandidaat-lidstaten. Er vindt eerst een selectie in eigen land plaats, waarna de geselecteerde bedrijven meedingen om de Europese Business Awards.

Aan de tweede mededinging om de business awards is deelgenomen door 100 bedrijven. De tien winnaars zijn afkomstig uit zeven EU landen - Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Luxemburg, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk - en de twee kandidaatlidstaten Malta en Slovenië.

De winnaars zijn gekozen aan de hand van de volgende criteria:

Management

* duidelijke integratie van milieuoverwegingen in het ondernemingsbeleid

* duidelijke en meetbare prestatieverbetering dankzij het gevoerde beleid

Product

* meest innoverende product vanuit het oogpunt van gezond milieu
* het meest innoverende product in termen van mogelijke hergebruik
* de beste productverbetering

Proces

* een nieuw proces op het gebied van duurzame en schone technologie met veel mogelijkheden voor grootschalige toepassing
* efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen
* beste procesverbetering

Internationale samenwerking

succesvolle internationale samenwerking op het gebied van technologie of management (technologieoverdracht) .

De winnaars werden gekozen door een Europese jury van deskundigen, onder voorzitterschap van Cristina Garcia-Orcoyen, Europees parlementslid, die bestond uit vertegenwoordigers van de industrie, regeringsdeskundigen, vertegenwoordigers van NGO's en de media.

De prijsuitreiking heeft plaatsgevonden op 3 oktober in de National Gallery van Boedapest, hoofdstad van Hongarije.

Voor nadere informatie:

http://www.eu-environment-awards.org/environment_awards.asp

Bijlage 1

Europese Business Awards voor het milieu 2002

Management awards
B&Q, Verenigd Koninkrijk

* "B&Q en sociale verantwoordelijkheid"

B&Q benadert haar sociale verantwoordelijkheid op een positieve wijze en heeft innovatieve oplossingen ontwikkeld voor de milieu- en sociale effecten van het bedrijf, terwijl zij tegelijkertijd waarde heeft toegevoegd aan haar activiteiten, en haar reputatie heeft verbeterd. Het programma van B&Q steunt op een intern milieubeheersprogramma 'QUEST', waarvan de letters staan voor QUality, Ethics and SafeTy. Coato, Spain

* "Integraal beheersmodel voor duurzame ontwikkeling in de landbouw "

Het milieubeheersproject van Coato heeft tot doel duurzame productie en distributie in de landbouw te bevorderen. Het project omvat activiteiten die de duizenden coöperatieleden en de arbeiders milieubewuster moet maken, en hen moeten aanmoedigen over te schakelen op landbouwmethoden en industriële activiteiten waarin duurzame ontwikkeling centraal staat (geïntegreerde en ecologisch verantwoorde landbouwmethoden). Het project voorziet ook in bevordering van de toepassing van milieubeheerssystemen (ISO 4001 en EMAS), en verbetering van productkwaliteit en kwaliteitsbeheer (ISO 9002 en HACCP o.a.). Voor die doelen heeft Coato het QIC (Quality and Integral Control) systeem ontwikkeld, dat toepassing van productkwaliteitsnormen, kwaliteitsbeheer en milieubescherming in alle procesfasen omvat, van de teelt op het land tot de levering aan de klant.
ST-Microelectronic Ltd, Malta

* "De tien geboden van het milieu - meetbare streefcijfers voor milieuneutraliteit "

ST is er vast van overtuigd dat bedrijven ethisch verplicht zijn tot milieuzorg. Haar zorg voor het milieu is belichaamd in de tien "milieugeboden"; dat zijn gekwantificeerde, getimede en meetbare streefcijfers die bedrijven moeten helpen milieuneutraliteit te bereiken. ST heeft zichzelf het uiterst ambitieuze doel gesteld haar CO2 -uitstoot tegen het jaar 2010 volledig te hebben geneutraliseerd. Het bedrijf heeft uitzonderlijke vorderingen gemaakt op het gebied van de toepassing van milieuvriendelijke technologieën en processen, en dit gecombineerd met indrukwekkende zakelijke successen en meetbare waardeverhoging voor haar aandeelhouders.

Awards voor processen
BP, Verenigd Koninkrijk

* "OATS -. Een nieuwe aanpak voor de ontzwaveling van benzine.
Dankzij de uitvinding van een proces dat de verwijdering van zwavel uit benzine eenvoudiger maakt, is BP bij voorbaat marktleider voor de levering van schone brandstoffen met een heel laag zwavelgehalte geworden, nog voor er voorschriften zijn ingevoerd. FCC (fluidised catalytic cracking) nafta is de voornaamste bron van zwavel in benzine. Met het door BP ontwikkelde OATSTM proces (Olefin Alkylation of Thiophenic Sulphur), kan meer dan 99,5 procent van de zwavelverbindingen uit FCC nafta worden verwijderd. Integral Umwelt und Anlagentechnik, Oostenrijk

* "Regeneratie van katalysatoren - een totaal nieuw proces"
SCR-denox katalysatoren zijn nodig voor de verwijdering van stikstofoxiden uit vliegas van elektriciteitscentrales, (gevaarlijk) afvalverbrandingsinstallaties en een aantal andere industriële processen. De katalysatoren verliezen op den duur hun kracht als gevolg van chemische vergiftiging. Het verschijnsel is heel bekend en doet zich in verschillende mate voor in alle SCR-denox toepassingen. Integral Umwelt heeft een nieuw, zeer efficiënt procédé voor katalysatorregeneratie ontwikkeld, een innovatieve milieuvriendelijke oplossing, die besparing van natuurlijke hulpbronnen betekent. In een aantal landen is reeds octrooi verleend aan deze regeneratiemethode van Integral. Het procédé zal nog verder ontwikkeld en verbeterd worden.
Steinecker Maschinenfabrik GmbH and Bofferding Brasserie Nationale S.A. Duitsland en Luxemburg

* "Merlin - Nieuw kooksysteem voor het brouwen van bier"
De Luxemburgse brouwerij Bofferding en de Duitse ontwikkelaar van brouwtechnologie Steinecker hebben samen dit project voor de ontwikkeling van een nieuw kooksysteem, "Merlin", opgezet, dat het energie- en grondstoffenverbruik gedurende het grootste deel van het bierbrouwproces aanzienlijk vermindert. Bovendien behandelt Merlin het bier met zachtheid. Bofferding heeft het risico genomen om als eerste brouwerij Merlin op industriële schaal toe te passen, en heeft daarmee de verdienstelijkheid van de door Steinecker ontwikkelde technologie helpen demonstreren. Vermeldenswaard is ook dat Bofferding, ondanks de recente installatie van conventionele systemen, toch besloten heeft om in Merlin te investeren. Dit onderstreept dat er grote risico's zijn genomen en dat er ecologisch en economisch veel van het nieuwe systeem werd verwacht.

Product-awards
Achmea Schadeservice BV, Nederland

* "Groene autoverzekeringspolis"

De groene autoverzekeringspolis van Achmea Schadeservice's is gebaseerd op een heel eenvoudig idee. De auto van klanten met een groene polis wordt gerepareerd met gebruikte oorspronkelijke onderdelen. De uitvoering van dit idee is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. De verzekering moet het eindresultaat kunnen garanderen. Hiervoor moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:
* invoering van een systeem dat vraag en aanbod van gebruikte onderdelen op elkaar afstemt;

* selectie, certificatie en opleiding van autoslopers;
* organisatie van een efficiënte logistiek;
* gegarandeerde kwaliteit van de gebruikte onderdelen;
* gegarandeerde kwaliteit van de reparaties;
* gewijzigde zakelijke voorwaarden voor carrosseriebedrijven (omdat de winstmarge voor nieuwe onderdelen hoger is, moet de verzekeringsmaatschappij het tarief voor arbeid verhogen, om de winstderving op onderdelen te compenseren).

Gea-sol D.O.O, Slovenië

* "Zonnedakpan"

De zonnedakpan van Gea-sol absorbeert zonne-energie en zet deze om in warmte. Binnenin een holte in de dakpan wordt een vloeistof door het broeikaseffect verwarmd. De zonnedakpan is ontworpen voor waterverwarming (water voor huishoudelijk gebruik of zwembaden) en ruimteverwarming. De zonnedakpan biedt de gebruiker ook de mogelijkheid van een functionele upgrade, waardoor het mogelijk wordt zonne-energie voor air-conditioning of elektriciteitsopwekking te gaan gebruiken. Deze zonnedakpan is een efficiënte oplossing die het gebruik van zonne-energie als hernieuwbare energiebron zal bevorderen, met als resultaat aanzienlijk minder milieuverontreiniging, energiebesparing en een betere levenskwaliteit. TTS A/S, Denemarken

* ""Groene" verkeerslichten"

TT Solution heeft nieuwe innovatieve verkeerslichten ontwikkeld, die in vele opzichten beter zijn dan de traditionele verkeerslichten: ze zijn energiezuiniger en van milieuvriendelijk materiaal (aluminium) gemaakt, de werkings- en onderhoudskosten zijn zeer gering, en ze zijn veiliger en elegant van ontwerp. Dankzij de snelle ontwikkelingen op het gebied van de halfgeleidertechnologie was het mogelijk een lichtemitterende diode (LED) volgens de internationaal vereiste standaardspecificaties te produceren. Lichtemitterende diodes hebben vele voordelen boven traditionele gloeilampen. Om te beginnen zijn de productiemethoden en de gebruikte materialen milieuverantwoord, ligt het energieverbruik veel lager dan dat van traditionele gloeilampen, en bedraagt de standaard levensduur meer dan 10 jaar. Als gevolg van hun korte levensduur (11 maanden, met een brandtijd van 60%) moeten gloeilampen eenmaal per jaar vervangen worden. Daar komt nog bij dat regelmatige reiniging van de lenzen dankzij het ontwerp van de nieuwe verkeerslichten niet meer nodig is, zodat, mede door de LED, onderhoud bijna overbodig is geworden.,

Award voor internationale samenwerking
Fraunhofe Instituut voor houtonderzoek/WKI, Duitsland
* "Gebruik van restmateriaal van oliepalmen voor de productie van vezelplaten in Maleisië."

Het instituut heeft, in samenwerking met leidende Europese bedrijven op dit gebied, een technologie ontwikkeld voor de productie van vezelplaat uit restmaterialen van de palmolieproductie. In Maleisië ontstaat bij de teelt van oliepalmen jaarlijks 40 miljoen ton biomassa-afval. Deze afval wordt verbrand of opgeslagen op een wijze die die niet aan Europese normen voldoet. Anderzijd is er een steeds afnemend aanbod van timmerhout van de kant van de rubberboomplantages, zodat de vraag naar hoogwaardig tropisch hardhout steeds verder dreigt toe te nemen.