Gemeente Coevorden

17 september 2002

Gemeente Coevorden
Afdeling Communicatie
Postbus 2
7740 AA Coevorden
telefoon 0524-598598
fax 0524-598555
e-mail voorlichting@coevorden.nl
website www.coevorden.nl



Nationale Brandpreventieweek ook in Coevorden

In de week van 4 tot en met 12 oktober 2002 is het weer Nationale Brandpreventieweek. Dit jaar staat de week in het teken van de schoolontruimingsoefening. Omdat ook de brandweer van Coevorden dit erg belangrijk vindt, is er voor gekozen om dit jaar de Nationale Brandpreventieweek helemaal te wijden aan de schoolontruimingsoefening.

Het komt gelukkig niet vaak voor dat een school ontruimd moet worden wegens brand, maar door een ontruimingsoefening te houden mag je verwachten dat het onderwerp door de leerkrachten bespreekbaar wordt gemaakt. Op de scholen wordt de aandacht nogmaals gevestigd op het belang van een vluchtplan. In dit plan staat hoe mensen zich moeten gedragen als ze betrokken raken bij een echte ontruiming in bijvoorbeeld een discotheek, warenhuis etc. De verwachting is dat het risico- en veiligheidsbewustzijn bij de schooljeugd wordt vergroot.

De brandweer van de gemeente Coevorden heeft alle scholen in de gemeente benaderd met het verzoek om op 8 oktober 2002 om 11.30 uur een schoolontruimingsoefening te houden. Als de scholen besluiten deel te nemen, kunnen ze dit kenbaar maken voor 25 september, d.m.v. een responsfax. Uit alle faxen wordt uiteindelijk een school getrokken en op deze school zal burgemeester B.P. Jansema het startsignaal geven voor de ontruiming. Daarnaast kunnen zes scholen rekenen op de komst van de brandweer tijdens de ontruimingsoefening. Ook zal er voor alle leerlingen een presentje zijn met betrekking tot de veiligheid op scholen.

Vooruitlopend op de brandpreventieweek zijn alle scholen in augustus en september bezocht door de brandweer voor een algehele brandveiligheidinspectie. Tijdens deze inspecties is een plan opgesteld om de school extra te beveiligen door het aanbrengen van een brandmeld- en ontruimingsinstallatie.

Inmiddels hebben zich al 24 scholen aangemeld om mee te doen aan de ontruimingsoefening op 8 oktober en dagelijks melden zich nog scholen aan. De brandweer hoopt dat zoveel mogelijk scholen meedoen aan de ontruimingsoefening.



Gemeente Coevorden