Gemeente Ede

Waardering voor Edese fysiotherapeut:
H.W. Mohr Ridder in Orde van Oranje Nassau

De heer H.W. Mohr uit Ede is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Loco-burgemeester R. Spiegelenberg van de gemeente Ede zal hem vrijdag 4 oktober 2002 de versierselen opspelden die bij deze koninklijke onderscheiding horen. De heer Mohr (66) ontvangt de onderscheiding op grond van zijn verdiensten voor de introductie in Nederland van een manuele therapie, waarmee babys en peuters met het z.g. KISS-syndroom behandeld kunnen worden. De uitreiking vindt plaats tijdens het congres KISS-syndroom meer dan een huilbaby in congrescentrum De Reehorst in Ede.

Loopbaan
De heer Mohr is zijn para-medische loopbaan in 1960 begonnen als sportmasseur. In 1966 studeerde hij af als fysiotherapeut en in 1972 als manueel therapeut. Hij stond aan de basis van de oprichting van de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie, een onderdeel van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. Naast praktizerend fysio- en manueel therapeut was de heer Mohr van 1980 tot 1995 docent manuele therapie bij de Stichting Opleiding Manuele Therapie.

In 1992 woonde de heer Mohr een congres in Noorwegen bij waarop de door de Duitse artsen Gutmann en Biedermann ontwikkelde manuele therapie ter behandeling van zuigelingen met het KISS-syndroom (de z.g. huilbabys) aan de orde kwam. KISS staat voor Kopfgelenk Induzierte Symmetrie Störungen en betekent in het Nederlands storingen in de symmetrische ontwikkeling van de baby als gevolg van functiestoornissen in de bovenste nekgewrichten. Het onderwerp sprak hem zeer aan en daarom ging hij zich daarna verder verdiepen in de therapie om deze storing te behandelen.

In 1994 was hij de eerste manueel therapeut die de therapie ter behandeling van babys die lijden aan het KISS-syndroom in Nederland, invoerde. Met hart en ziel wijdde hij zich (soms 7 dagen per week) aan de behandeling van babys en kinderen waarvan de ouders zich wanhopig afvroegen wat hun kroost mankeerde. De heer Mohr zag het belang van de therapie in en ook het succes daarvan. Hij maakte veel publiciteit om ouders van de kinderen, die de betreffende symptomen vertoonden, te bereiken.

Stonden artsen in eerste instantie wat afwijzend tegenover de therapie, thans gaan zij meer en meer verwijzen naar de manueel therapeuten die kinderen met het KISS-syndroom kunnen behandelen.

Dit kan dankzij de heer Mohr, omdat hij al vier jaar cursus geeft aan collega-manueel therapeuten in Nederland en België, waarbij hij zelf het cursusmateriaal maakt.

Zo is een netwerk van manueel therapeuten ontstaan die KISS-syndroomkinderen kunnen behandelen, waarbij ook de ouders van een zware last worden verlost. Naast behandelen en doceren is de heer Mohr ook actief in een landelijke en in een internationale werkgroep.

De Werkgroep KISS en Manuele Therapie bestaat uit een aantal manueel therapeuten, w.o. de heer Mohr, die zich inzet voor de bekendmaking van de behandeling en voor de voortzetting daarvan.

Voorts is de heer Mohr (het enige Nederlandse) lid van de European Workgroup For Manual Medicin. Het doel van deze werkgroep, die uit artsen/manueel therapeuten bestaat, is het bevorderen van kennis ter zake door o.a. het houden van congressen. Zo sprak hij in het najaar van 2001 op een congres in Zürich en eerder op een congres in Berlijn.

Een andere activiteit van de heer Mohr is de Stichting Ethiopië. In 1995 werd hij geconfronteerd met de schrijnende leefomstandigheden van het Ethiopische meisje Bayoush. Terug in Nederland richtte hij de Stichting Bayoush op die financiële middelen genereert om de leefomstandigheden van Bayoush en haar lotgenoten in Ethiopië te verbeteren in de vorm van betere huisvesting, water en sanitair en mogelijkheid tot het volgen van onderwijs. De heer Mohr is secretaris van het stichtingsbestuur.

technische realisatie:
Terrazur