Gemeente Vlaardingen


12-09-2002

Met andere ogen in De Strip
De Gemeente Vlaardingen neemt deel aan het provinciaal project 'Met Andere Ogen' met een gezamenlijke tentoonstelling van Museum Boijmans van Beuningen en het Visserijmuseum, met als titel 'Smakelijk Eten, 2000 Jaar kook-, eet- en drinkgerei uit de collecties van beide musea'. Deze tentoonstelling is onderdeel van het kunstproject De Strip in de Westwijk te Vlaardingen. De opening vindt plaats op vrijdag 4 oktober om 17.00 uur.

De bedoeling van het kunst- en cultuurproject van de provincie Zuid-Holland is dat mensen 'met andere ogen' kijken naar cultureel erfgoed én het werk hedendaagse beeldend kunstenaars. In Vlaardingen komt een tentoonstelling met archeologische vondsten van het Visserijmuseum en modern design gebruiksvoorwerpen uit de afdeling Toegepaste Kunst van het Museum Boijmans van Beuningen. Uit de collectie Hedendaagse kunst is werk te zien van Cindy Sherman, Ben Zegers, Sarah Lucas en Anna dat aansluit bij het thema. Het thema 'eten' is gekozen omdat het voor iedereen herkenbaar is en zich afspeelt in de persoonlijke levenssfeer van mensen. Eten zegt veel over iemands achtergrond en cultuur. En dan gaat het niet alleen over voedsel, maar ook over gebruiken en rituelen, en over gebruiksvoorwerpen zoals tafellakens, borden, pannen, serviesgoed en glaswerk.

De tentoonstelling vormt de basis voor een project met wijkbewoners, scholen en andere geïnteresseerden. Zij kunnen zich aanmelden om naar deze bijzondere tentoonstelling te komen kijken en erop te reageren onder begeleiding van onder andere de Vlaardingse fotograaf Eric van Straaten. (De tentoonstelling is uiteraard ook te bezoeken zonder aan het project deel te nemen.)
Na een rondleiding door de tentoonstelling daagt Eric van Straaten u uit in zijn tijdelijke atelier, naast de tentoonstellingsruimte, uw eigen beeld bij de tentoonstelling te bedenken. Het werk dat bezoekers maken is steeds te zien in het atelier. Het eindresultaat is een nieuwe tentoonstelling die zo ontstaat als reactie op de eerste tentoonstelling over eten. In deze 'schaduwtentoonstelling' is ook werk te zien van Eric van Straaten zelf, in een zelfde reactie op de expositie over eten.

De Strip is een tijdelijk kunstproject aan de Floris de Vijfdelaan in Vlaardingen, opgezet door beeldend kunstenaar Jeanne van Heeswijk. Zij ontwikkelde in een voormalige winkelgalerij een culturele zone. Naast Showroom MaMa (Rotterdam) en twee kunstenaarsateliers zetelt ook Museum Boijmans van Beuningen uit Rotterdam met een dependance in deze wijk. Het museum beschikt over drie ruimten; een voor de collectie toegepaste kunst, een voor moderne kunst en een museumcafé. De dependance is geopend van woensdag tot en met zondag, van 12.00 18.00 uur. Het museum is gratis toegankelijk. Gemiddeld komen er zon honderd bezoekers per week.

Op 4 oktober wordt niet alleen 'Met Andere Ogen' geopend, maar ook de andere nieuwe tentoonstellingen en activiteiten van De Strip.