Gemeente Den Haag

Actuele berichten >> Persberichten

2002-10-04: Haags integratiebeleid: kwestie van volhouden


---

Gelijke kansen, rechten en plichten voor alle Hagenaars. Dat is de kern van het nieuwe integratiebeleid van de gemeente Den Haag. Het college van B&W heeft het Programma Interculturalisatie en Diversiteit 2003' vandaag naar de raadscommissie gestuurd.
Voor het programma 2003 is ruim drie miljoen euro beschikbaar.

De voortdurende instroom van nieuwe en grote groepen Hagenaars leidt tot een steeds grotere pluriformiteit in de stad en daarmee tot een steeds dringender noodzaak te zorgen dat verschillende groepen zich niet van elkaar afkeren en elkaar ontmoeten en in gesprek blijven. Het integratiebeleid is daarom zeer ruim want de materie is complex en ontwikkelingen voltrekken zich in een razendsnel tempo. Daarom is het een programma op hoofdlijnen, waarbij veel activiteiten zich afspelen in de stadsdelen. Bovendien krijgt een groot deel van het beleid vorm in reguliere programmas, zoals bijvoorbeeld de voorschool, de brede buurtscholen, de inburgering van oud- en nieuwkomers, jeugd en veiligheid of de sluitende aanpak op het gebied van de arbeidstoeleiding. In het programma ligt een zware nadruk op het eigen initiatief en de zelfredzaamheid van burgers.

Het nieuwe beleid is rond drie sporen ontwikkeld: emancipatie, interculturalisatie en diversiteit.
Het spoor Emancipatie is gericht op het bevorderen van de maatschappelijke zelfredzaamheid en de sociaal-economische zelfstandigheid van allochtonen. Activiteiten die hieronder vallen: uitbreiding van inburgeringsactiviteiten voor oud- en nieuwkomers, sportparticipatie van allochtonen, aanpak jongerenproblematiek (Marrokanen en Antillianen) en programmas voor allochtone ouderen, vrouwen, moeders en meisjes.
In het spoor Interculturalisatie staan de ontmoeting, dialoog en samenwerking tussen verschillende bevolkingsgroepen centraal. Daarbinnen wordt het accent op de volgende themas gelegd: vergroten van de invloed van allochtonen op het aanbod van de algemene instellingen en voorzieningen, meer instroom van allochtonen in het politie-apparaat en andere instellingen op het gebied van veiligheid en inburgering van nieuwe nationaliteiten en geestelijk leiders. En het spoor Diversiteit is erop gericht de culturele verscheidenheid van Den Haag zichtbaar te maken. Daarbij ligt het accent op multiculturele publieksvoorlichting, beeldvorming, kunst en cultuur en religieuze voorzieningen. Het project Normen en waarden in een multiculturele stad gaat een nieuwe fase in.

Het nieuwe beleid is mede gebaseerd op de ervaringen met het integratiebeleid van de laatste jaren. Het verslag over de periode 1999 - 2001 is ook naar de raadscommissie gestuurd, evenals de allochtonenmonitor. Sterke punten in het Haagse integratiebeleid zijn de continuiteit, de praktische gerichtheid en de gerichtheid op experiment en innovatie. Verbeterpunten zijn er ook: de resultaatgerichtheid moet verbeterd worden, evenals de verankering en de aansluiting op het reguliere beleid. In het nieuwe programma wordt hier veel aandacht aan besteed.

Pierre Heijnen, wethouder van Integratie: "De landelijke politiek gaat nu onderzoeken waarom het integratiebeleid is mislukt. Ik vind termen als lukken en mislukken misplaatst. Het integratiebeleid is een proces; het is een kwestie van lange adem. Het Haagse integratiebeleid heeft tot concrete resultaten geleid voor vele duizenden burgers. Er is veel positiefs tot stand gekomen en daar gaan we voortvarend mee verder. Met ons programma 2003 worden nieuwe lijnen uitgezet om nog beter aan te sluiten bij de snelle maatschappelijke ontwikkelingen. Moeilijke onderwerpen zoals de gevoelens van onveiligheid of de dialoog met de Islamitische gemeenschap over waarden en normen worden niet gemeden. Daar moet Den Haag ook een antwoord op formuleren en daar gaan we samen mee aan de slag".

Het programma Interculturalisatie en Diversiteit 2003 en het verslag 1999 - 2001 worden op
16 oktober besproken in de raadscommissie SZWI..

last update: 4-10-2002 12:53:44 ;pag.: 16035; auteur: 616;cat.: