VVD

De actuele vraag

Wat vindt de VVD van de tariefsverhoging van de Nederlandse Spoorwegen? De VVD vindt de voorgestelde tariefsverhoging van de NS met 9% voor het komende jaar onverstandig en onwenselijk. De VVD vindt de prijsstijging te hoog en vindt bovendien dat onvoldoende kwaliteitsverbetering is gegarandeerd om een zo forse prijsverhoging te rechtvaardigen.

De NS heeft onlangs kenbaar gemaakt de tarieven voor treinkaartjes met 9% te verhogen. Dit zal gebeuren in twee stappen: een verhoging op 31 december 2002 gevolgd, door een verhoging per 1 juli 2003.

Onder druk van de VVD heeft de minister van Verkeer en Waterstaat besloten niet akkoord te gaan met de voorgestelde verhoging van 1 juli 2003. Daarnaast zal volgens de VVD het contract met de NS zo moeten worden gewijzigd dat na het vaststellen van een tariefsverhoging het minimaal een jaar duurt voor er een nieuwe tariefsverhoging mag worden ingevoerd. Herhaling van de nu gebruikte constructie door de NS moet worden vermeden. Op aandringen van de VVD wordt nu een externe jurist ingeschakeld om te onderzoeken wat de invloed van de Kamer en de minister is op tariefsverhogingen.

De NS mag een tariefsverhoging van 2% boven de verwachte inflatie per jaar invoeren, zonder dat de minister van Verkeer en Waterstaat en de Kamer daar iets aan kunnen veranderen. Daarom is de Kamer, en ook de VVD, akkoord gegaan met een tariefsverhoging van 4,9 % ingaande 1 januari 2003. Deze verhoging vloeit voort uit het bestaande contract tussen de NS en Verkeer en Waterstaat.

Toon alle actuele vragen