DIT BEZOEK IS AFGELAST

Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

3 oktober 2002
Linda Lans
023-5113075
023-5113441
130/2002
Gemeente Haarlem, sector Concernstaf

Persbericht

Datum
Informatie bij
Telefoon
Fax
Nummer

Minister J. Remkes en staatssecretaris R. H. Hessing op bezoek in Haarlem

Op maandag 7 oktober brengen minister J. Remkes en staatssecretaris R.H. Hessing (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) een werkbezoek aan Haarlem.

De minister en staatssecretaris worden 's ochtends om 11.00 uur op het politiekantoor Koudenhorn ontvangen door burgemeester J.J.H. Pop en Hoofdcommissaris dhr. B.R. Visser.

Tijdens de lunch in Molen de Adriaan worden de bewindslieden geïnformeerd over de veiligheidsregio van GHOR, brandweer en politie. Hierbij gaat het om de wijze waarop binnen onze regio wordt omgegaan met veiligheidsrisico's. Te denken valt daarbij aan de totstandkoming van een geïntegreerde meldkamer en de oprichting van een integraal veiligheidsbureau gericht op rampenbestrijding (GHOR, brandweer en politie). Ook de aanpassing van de grenzen van de hulpverleningsregio aan die van de politieregio als gevolg van het besluit van de vorige staatssecretaris zal aan de orde komen.

Vervolg bezoek staatssecretaris Hessing (Hulpverleningsdienst Kennemerland) Tekst politie
Na de lunch brengt staatssecretaris Hessing samen met burgemeester Pop een bezoek aan de HulpverleningsDienst Kennemerland.

De HulpverleningsDienst Kennemerland heeft tot hoofddoel het realiseren van een samenhangende en effectieve rampenbestrijding en hulpverlening voor de regio. De hulpverlening wordt hierbij multidisciplinair benaderd. Deze werkwijze betekent dat de samenwerking tussen de parate diensten (politie, brandweer en ambulance) versterkt wordt zodat de organisatie ook beter voorbereid is op de rampbestrijdingstaken. Dit verbeteringstraject wordt verder uitgewerkt in een programma rampenbestrijding. Hierin komen onder meer aspecten zoals opleiding en oefening aan bod. Ook de oefening die 's middags, wordt gehouden op het achterterrein van de kazerne aan de Zijlweg is multidisciplinair opgezet. Alle parate diensten zullen hierbij nauw samenwerken om de hulpverlening goed te laten verlopen.

Vervolg bezoek minister Remkes (grotestedenbeleid) Na de lunch vertrekt minister Remkes, samen met wethouders R.P.Grondel, A.J.G. de Lange, B. Martini en P.H.M. Barnhoorn naar het Moedercentrum in Schalkwijk. Onderweg krijgt de minister uitleg over diverse projecten op de route, die door de Slachthuisbuurt, Amsterdamsebuurt en Parkwijk naar Schalkwijk voert.

De middag is gewijd aan een toelichting op de stand van zaken van het grotestedenbeleid (GSB) in Haarlem. Het streven van het GSB is er op gericht te komen tot een "complete stad". Op belangrijke punten als verbeteren van de veiligheid, bevorderen van integratie, tegengaan van (langdurige) werkeloosheid en de herstructurering van woonwijken staan steden voor grote opgaven. Het GSB voorziet in een samenhangende aanpak van die problemen, georganiseerd rond 3 pijlers; fysieke, sociaal en economisch. Een aantal Haarlemse projecten uit de sociale pijler wordt door minister Remkes bezocht. Het is de bedoeling concrete resultaten en knelpunten te laten zien. Uitgangspunt is om zoveel mogelijk de projectdeelnemers aan het woord te laten.

Het Moedercentrum is de basislocatie voor een drietal programma-onderdelen. Het is een voorziening waarin sociale activeringstrajecten geboden worden aan allochtone vrouwen op weg naar economische zelfstandigheid. Het is tot nu toe de enige voorziening in Haarlem met deze opzet. In het centrum kunnen lessen gevolgd worden, tijdens de lessen is er kinderopvang. Er is een winkel met tweedehandskleding en een cateringbedrijf.

Vervolg bezoek Remkes
In het Moedercentrum wordt het gezelschap ontvangen door coördinator mw. J. Kuipers. Vervolgens geeft wethouder R. Grondel een toelichting op het GSB-beleid in Haarlem. Daarna komen twee projecten aan bod: Opvang Dak- en thuislozen in Haarlem
Project Huiselijk Geweld (landelijk uniek in z'n integrale aanpak)

Na uitgebreid stil te hebben gestaan bij deze projecten vertrekt het gezelschap naar Meerwijk Noord waar het Impulsproject wordt bezocht. Ook burgemeester Pop en staatssecretaris Hessing sluiten zich hier bij het gezelschap aan. Rond 17.00 uur vertrekken allen naar het Stadhuis. Vanaf 17.15 uur is daar een borrel, waarvoor ook de fractievoorzitters worden uitgenodigd. Om 17.30 uur start de persconferentie. Aansluitend is er een besloten diner. .................................... ………………………………………………………

Gemeente Haarlem