Gemeente Soest

Verklaring van burgemeester drs. J.J.L.M. Janssen namens het gemeentebestuur naar aanleiding van het overlijden van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus

Met groot verdriet hebben wij kennis genomen van het overlijden van Prins Claus.

Prins Claus hebben wij ervaren als een bewogen en betrokken mens. Geïnteresseerd in mensen had hij met name oog voor hen die in een kwetsbare positie verkeren.

Het doet ons pijn dat hij is overleden.

Wij wensen Hare Majesteit de Koningin, haar gezin en de Koninklijke familie veel sterkte toe in deze moeilijke tijd. Moge Gods nabijheid hen daarbij tot steun zijn.

de burgemeester van Soest,

drs. J.J.L.M. Janssen

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus
---

Condoleanceregister en vlaginstructie n.a.v. het overlijden van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus

De gemeente Soest is voorbereidingen aan het treffen voor het openen van een condoleanceregister in Soest en Soesterberg. Burgemeester Janssen zal als eerste het condoleanceregister tekenen in Soest. De loco-burgemeester, wethouder Krijger, tekent als eerste in Soesterberg. Verder hangt de vlag half stok bij het gemeentehuis en in Soesterberg en is het carrillon bij het gemeentehuis uitgeschakeld. Burgemeester Janssen zal namens het gemeentebestuur en de inwoners van Soest en Soesterberg zijn deelneming betuigen aan Koningin Beatrix, Prinses Juliana en Prins Bernard.

Digitaal condoleanceregister : www.koninklijkhuis.nl

Telefonische informatie: via Postbus 51, telefoon 0800 - 350 18 13.
---

Resultaat septembercirculaire leidt tot wijziging begroting 2003-2006

Voor inwoners positieve gevolgen belastingdruk

De septembercirculaire 2002 over de algemene uitkering uit het gemeentefonds leidt tot gunstige budgettaire resultaten voor de gemeente Soest. Deze positieve ontwikkeling staat haaks op de verwachtingen en publicaties in den lande en komt nogal onverwacht. Gevolg van deze resultaten is dat de onroerendezaakbelasting (OZB) 2003 weliswaar met de inflatiecorrectie van 5 procent stijgt, maar dat het tarief voor de burger in de gemeente Soest voor 2003 maar 3 procent wordt verhoogd. De resterende 2 procent betaalt de gemeente Soest voor 2003 met geld uit het gemeentefonds.

Daarnaast wordt het structurele voordeel van 465.000 ingezet om een deel van het structurele nadeel op te vangen van 1,5 miljoen (conform huidige inzichten) als gevolg van de invoering van het BTW-Compensatiefonds. Voor het overige neemt de gemeente Soest ten aanzien van dit nadeel nog geen verdere maatregelen in afwachting van de ontwikkelingen als gevolg van de landelijke consternatie rond de effecten van de invoering van het BTW-Compensatiefonds en van het mogelijk afschaffen van de OZB voor woningen.

Het resterende voordeel van de septembercirculaire wordt ingezet om de financiële positie van de gemeente te verbeteren en daarmee de mogelijkheden om de ambities te verwezenlijken. Deels door 300.000 toe te voegen aan de reserve revitalisering Bestaande Bebouwde Omgeving. Voor het overige worden de saldi betrokken bij de afwegingen rondom de verbetering van de financiële structuur van de gemeente.

De meevallers vanuit de septembercirculaire van: 906.000 in 2003 aflopend tot 465.000 in 2006 worden met name veroorzaakt door de hogere verwachte rijksuitgaven die doorwerken in de uitkering aan gemeenten. Als gevolg van de onzekerheden rond de regeringsvorming waren de laatste ramingen in mei van het ministerie zeer behoudend. Dit blijkt gelukkig nu dus voor de gemeente Soest vooralsnog mee te vallen.

Bij de begrotingsbehandeling in de raadsvergadering van 16 oktober 2002 komt de (eerste) begrotingswijziging aan de orde.
---

het
onderwerp 'ontruiming' in het eigen gezin te bespreken.