Gemeente Arnhem

College contrair aan de commissie Beroep en Bezwaarschriften

Het College van burgemeester en wethouders heeft besloten de intrekking van het aanwijzingsbesluit raamprostitutie Spijkerkwartier te handhaven. Dit betekent dat het college de bezwaren van de Belangenvereniging Exploitanten Spijkerkwartier en haar individuele leden ongegrond heeft verklaard. Het College wijkt daarmee af van het advies van de Commissie voor de beroep- en bezwaarschriften.

De Raad van State heeft bepaald in haar uitspraak van d.d. 6 maart 2002 dat het college het besluit van december 1997 tot intrekking van het aanwijzingsbesluit dient te heroverwegen en het college alsnog moet beslissen op de bezwaren van de Belangenvereniging Exploitanten Spijkerkwartier.
Vervolgens heeft de commissie voor Beroep en Bezwaarschriften advies uitgebracht aan het college. De commissie heeft de bezwaren inhoudelijk getoetst aan de indertijd geldende regelgeving. Het college heeft besloten dit advies niet over te nemen en de intrekking van het aanwijzingsbesluit te handhaven omdat de APV per 1 oktober 2001 is gewijzigd (opheffing bordeelverbod). Als gevolg van deze wijziging kan geen gebied worden aangewezen voor raamprostitutie.
Het aanwijzingsbesluit is in strijd met de huidige APV en is daarom, naar de huidige regelgeving, terecht ingetrokken. Het college acht het derhalve logisch dat de intrekking in stand blijft.

Tevens heeft het college besloten dat het primaire besluit rechtmatig tot stand is gekomen en dat er derhalve geen sprake kan zijn van vergoeding van de door bezwaarden gemaakte kosten, zijnde advocaatkosten. De beoordeling of het college op goede gronden tot haar eerdere besluit is gekomen dient plaats te vinden op basis van de situatie van 1997. Het college is van oordeel dat het besluit in 1997 rechtmatig is vastgesteld. Alle maatregelen die indertijd zijn getroffen hadden betrekking zowel op diverse vormen van overlast als op diverse bronnen van overlast. Het bestreden besluit is nimmer gerechtvaardigd met de stelling dat met enkel het verdwijnen van de raamprostitutie uit het Spijkerkwartier de overlast geheel zou zijn weggenomen. Eveneens is in de voorbereiding tot het besluit veel kennis vergaard over alle relevante feiten en omstandigheden. Daarbij zijn de exploitanten voldoende in de gelegenheid gesteld hun zienswijze over het te nemen besluit kenbaar te maken.