Gemeente Almere


Enquêtecommissie Omniworld aan de slag

Eerste bijeenkomst op Almeers stadhuis

Voor het eerst kwamen de leden van de enquêtecommissie Omniworld deze week bijeen in het stadhuis van Almere. De enquêtecommissie, in de afgelopen raads-vergadering van 23 september officieel beëdigd, gaat onderzoek doen naar het gevoerde bestuur ten aanzien van Omniworld. Zon vijf jaar geleden ontstonden de eerste plannen om in het nieuw te bouwen stadsdeel Almere Poort een groot sportcomplex, Omniworld, te vestigen. Topsport (professioneel basketbal, volleybal en voetbal) en breedtesport (amateurs) zouden daarin hand in hand gaan, aangevuld met commerciële nevenactiviteiten, zoals bijvoorbeeld een expohal.

De definitieve besluitvorming rond Omniworld moet nog plaatsvinden. Een deze week uitgebracht onderzoek van de taskforce Omniworld, over de haalbaarheid van het businessplan Omniworld, wordt op 14 november a.s. in de gemeenteraad besproken.

Motie

Naar aanleiding van een raadsbreed aanvaarde motie van Groen Links, heeft de raad van 2 juli een commissie ingesteld die het onderzoek moest voorbereiden. De enquêtecommissie beperkt het onderzoeksproces tot de laatste raadsvergadering voor het zomerreces van 2002. Specifieke vragen die de commissie gaat onderzoeken: is er ten aanzien van de Omniworld-ontwikkeling door het bestuur (college en raad) effectief en doelmatig gehandeld? Is er sprake van behoorlijk bestuur? In hoeverre hebben de verschillende partners (o.a. Almada en NV Omniworld) effectief en efficiënt gehandeld en heeft het bestuur te maken gehad met betrouwbare partners. Hebben de verschillende partners rechtmatig gehandeld?

Het is nog onduidelijk of er een apart rekenkameronderzoek komt, of dat er wordt gekozen om de (nog in te stellen) rekenkamer een deelonderzoek te laten doen voor de enquêtecommissie. De commissie, die onder aanvoering van voorzitter R. Pet (Groen Links) en vice-voorzitter J. Mulder (Leefbaar Almere) staat, telt in totaal zeven leden: dhr J. Hoving (Christen Unie); mevr. J. Knop (Stadspartij Almere); dhr H. Hasper (CDA); dhr G.B.A. de Jong (VVD) en dhr D. Wolzak (Pvda).

Procedure

De enquêtecommissie hoopt volgend jaar voor de zomer verslag uit te brengen. De leden zullen zoveel mogelijk worden vrij geroosterd van hun vaste raadswerkzaamheden. Voorlopig wordt gewerkt met een voorbereidingskrediet van 15.000. Op basis van een plan van aanpak komt de enquêtecommissie met een definitief voorstel voor een onderzoeksbudget. Verwacht wordt dat binnen enkele maanden definitief zicht is op de inzet van ambtelijke en externe ondersteuning.

Tijdens hun werkzaamheden zullen de leden geen verslag doen van hun voortgang. Voorzitter Ruud Pet: Andere voorbeelden (bijvoorbeeld landelijk, Screbrenica) hebben ons gesterkt in de gedachte dat je een broedende kip niet moet storen. De verhoren van (voormalige) bestuurders, ambtenaren en overige deskundigen en getuigen zijn uiteraard openbaar. Bij alle werkzaamheden van de commissie staat waarheidsvinding voorop, aldus voorzitter Pet: "Het wordt tijd dat we grip krijgen op zon belangrijk dossier en daarover verantwoording gaan afleggen aan de stad en haar burgers."