Gemeente Amsterdam

|
Verbindingsweg Science Park Amsterdam geen bedreiging voor rugstreeppad

Verbindingsweg Science Park Amsterdam geen bedreiging voor rugstreeppad

Uit onafhankelijk onderzoek naar de natuurlijke en ecologische waarden van het Science park Amsterdam blijkt dat de aanleg van de weg en de ontwikkeling van het gebied geen afbreuk doen aan de populaties beschermde plant- en diersoorten. Op 25 juli jl. schorste de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam de aanleg van de verbindingsweg op het Science park. Reden hiervoor was dat er naar haar idee niet genoeg onderzoek is gedaan naar het belang van beschermde plant- en diersoorten in het algemeen en de rugstreeppad in het bijzonder. De gemeente Amsterdam heeft opdracht gegeven voor een onafhankelijk onderzoek en inmiddels zijn de resultaten daarvan bekend. Bij dit onderzoek is ook mevrouw Van der Kleij, de actievoerster die de procedure bij de bestuursrechter aanspande, betrokken geweest.

Volgens de onderzoekers heeft de aanleg van de verbindingsweg geen significante invloed op het voortbestaan van de rugstreeppadpopulatie in de regio. Verder is er geen voortplanting van de rugstreeppad op het Science park waargenomen. Aandachtspunt blijft dat de bouwrijp gemaakte terreinen ideale voortplantingsbiotopen zijn voor de rugstreeppadden.

Wat betreft de overige beschermde plant- en diersoorten wordt geconcludeerd dat de voorgenomen inrichting van het Science park geen afbreuk doet aan de gunstige staat van instandhouding van de beschermde soorten. Wel wordt hierbij gesteld dat er een aantal verzachtende maatregelen moet worden uitgevoerd om de ecologische verbindingen die over het terrein lopen op een hoog kwaliteitsniveau te brengen. Deze maatregelen zijn grotendeels al opgenomen in het Stedenbouwkundig Programma van Eisen en passen binnen het natuurwaardenbeleid van de gemeente Amsterdam.

De gemeente zal op basis van de resultaten van het onderzoek opnieuw naar de rechter gaan met het verzoek om terug te komen op haar besluit. De gemeente zal ook een aanvullende aanvraag voor een ontheffing op basis van de Flora- en Faunawet doen. Als hieraan gehoor wordt gegeven kan alsnog met de aanleg van de weg worden begonnen.

Amster-dam, 7 oktober 2002 Paul van Yperen


---


-

© gemeente Amsterdam - 7-10-2002