Gemeente Bergen op Zoom


Herinrichting Grote Markt wint in categorie openbare ruimte

Het plan Herinrichting Grote Markt is uitgeroepen tot het winnend ontwerp in de categorie: Openbare Ruimte van de Welstandsprijs Noord-Brabant 2002. Het plan dingt nu mee naar de Welstandstrofee 2002 en de titel plan van het jaar. De bekendmaking van deze twee prijzen vindt plaats op 27 november in 's-Hertogenbosch. De nominatie van de plannen werd gedaan door de welstandscommissies van de deelnemende Brabantse gemeenten (56).

Jury

In een eerste reactie van de jury motiveert zij haar besluit als volgt: 'De herinrichting van de Grote Markt was na jaren van verwaarlozing eigenlijk noodzakelijk geworden. De ruimtelijke kwaliteit als ook de historische en culturele betekenis van de markt worden ermee recht gedaan. De vlakke inrichting van de Grote Markt, waarbij het aanwezige hoogteverschil wordt overwonnen door brede stoepen, wordt uitgevoerd in een traditionele bestrating die zich voegt in zijn historische omgeving. In combinatie met modern vormgegeven lichtarmaturen ontstaat een intiem plein.'

Welstandsprijs

De welstandsprijs is de enige (bijna) provincie omvattende ontwerp/architectuurprijs. Aanvankelijk had de prijs betrekking op het werkgebied van Welstandszorg Noord-Brabant, 56 landelijke en middelgrote gemeenten in Brabant. Geleidelijk aan is de Welstandsprijs Noord-Brabant uitgegroeid tot een bijna provincieomvattende prijs. Inmiddels selecteren de Welstandscommissies van zestig van de zeventig Brabantse gemeenten plannen. De bekendheid van de prijs is de afgelopen jaren sterk toegenomen. De Welstandsprijs vindt inmiddels navolging in veel andere provincies. Onder architecten en vormgevers is de prijs een begrip geworden.

Het doel van de prijs is zowel de leek als de deskundige inzicht te geven in wat belangrijk is bij de totstandkoming van een (goed) ontwerp. Hiermee wordt getracht de architectonische en ruimtelijke kwaliteit van de gebouwde omgeving te stimuleren. Daarnaast wordt geprobeerd met de prijs de waardering van geïnteresseerden en professionals voor wat gebouwd wordt dichter bij elkaar te brengen.

Categorieën

Omdat elke omgeving gebaat is bij een goede welstandszorg en een goede vormgeving, kent de Welstandsprijs tien verschillende categorieën, die nagenoeg het hele bouwspectrum omvatten. Dit zijn de verschillende categorieën zijn: 1. Projectmatige woningbouw, 2. Individuele (particuliere) woningbouw, 3. Verbouwingen en kleine bouwwerken, 4. Gebouwen voor de dienstensector (kantoren, scholen, gemeentehuizen en dergelijke), 5. Industriële bedrijfsgebouwen (nieuw in 2002), 6. Reclames en winkelpuien, 7. Bouwen in een historische omgeving, 8. Inrichting openbare ruimte, 9. Grote multifunctionele complexen en buurten, 10. Agrarische bouwwerken (nieuw in 2002).