Vertegenwoordigers van de media worden uitgenodigd om deel te nemen aan een Conference Call die begint om 10.00 uur. Inbellen kan op telefoonnummer: 045 - 631 69 20

PERSBERICHT

Datum 7 oktober 2002
Nummer 009

BUHRMANN VERWACHT TERUGGANG ACTIVITEIT
IN VIERDE KWARTAAL VAN DIT JAAR

Buhrmann trekt haar winstverwachting in naar aanleiding van een lager dan verwachte omzet in het derde kwartaal en uitgaande van een verdere teruggang van de activiteiten in de belangrijkste markten in het vierde kwartaal. Deze winstverwachting werd afgegeven onder het voorbehoud dat zich geen verdere verslechtering van de economische omstandigheden voor zou doen. Met het oog op de grote onzekerheid omtrent de mate en de duur van de aanhoudende economische recessie, onthoudt Buhrmann zich van het afgeven van een nieuwe winstverwachting voor dit jaar.

De volgende factoren spelen een rol bij de verwachte verminderde activiteit in het vierde kwartaal: § Zoals aangeven bij de publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal, werd reeds voorzien dat het resultaat over het derde kwartaal lager uit zou komen dan vorig jaar. Na stabiele omzetvolumes gedurende een groot deel van het derde kwartaal, was in de laatste weken sprake van een lichte teruggang. In de kantoorartikelenactiviteiten is dit toe te schrijven aan zowel de daling van de werkgelegenheid in de kantoorsector alsook aan lagere uitgaven voor kantoorartikelen per medewerker, met name bij grote ondernemingen. Ook de Divisie Paper Merchanting en de Divisie Graphic Systems werden aan het eind van het derde kwartaal geconfronteerd met iets lager dan verwachte omzetten. § In het derde kwartaal was sprake van verdere margedruk in het segment van de grote ondernemingen in de Verenigde Staten, dat zo'n 80% van Buhrmanns klantenbestand in office products vertegenwoordigt in deze regio. Deze margedruk zal naar verwachting aanhouden in het vierde kwartaal, hetgeen een negatief effect zal hebben op het operationele resultaat van de groep. In Europa handhaafden de marges zich op hetzelfde niveau.

Op basis van de feitelijke resultatenontwikkeling in juli en augustus en het geschatte resultaat over de maand september, zal de winst vóór intrest, belastingen en afschrijvingen (EBITDA) uitkomen op tenminste EUR 92 miljoen (derde kwartaal 2001: EUR 113 miljoen).

Ondanks de verder verslechterende economische omstandigheden blijft Buhrmann in een goede uitgangspositie verkeren om de economische recessie het hoofd te kunnen bieden: § Doorgevoerde herstructureringen en kostenbesparende maatregelen, alsmede een voortzetting van het stringente werkkapitaalbeheer zullen bijdragen aan een positieve beschikbare kasstroom over de tweede helft van het jaar. § De divisies blijven vooraanstaande marktposities innemen en zijn vol vertrouwen dat zij er in zullen slagen deze marktaandelen te behouden of uit te breiden in de markten waarin zij actief zijn. § Buhrmann zal doorgaan met het aanpassen van de organisatie aan het lagere niveau van winstgevendheid. Nieuwe herstructureringsprojecten zullen in de komende maanden worden geïdentificeerd.

De onderneming vertrouwt dat zij ook op basis van de verwachte resultaten over het derde kwartaal en de verwachte lagere economische activiteit in het vierde kwartaal, binnen de voorwaarden zal blijven die met het bankensyndicaat zijn overeengekomen.

De resultaten over het derde kwartaal zullen, zoals gepland, worden gepubliceerd op 7 november aanstaande. Op dat moment zal Buhrmann beter in staat zijn om nadere details te geven omtrent het marktklimaat en de verwachte invloed daarvan op de gang van zaken in het vierde kwartaal.




Buhrmann NV