Rijksuniversiteit Groningen

Prognose van beroerte kan aanzienlijk verbeterd

Patiënten met een beroerte worden tegenwoordig opgenomen op de 'stroke unit' of beroerte eenheid, een gespecialiseerde afdeling. Hoewel dit de prognose al sterk heeft verbeterd, blijkt er nog veel meer winst mogelijk. Neuroloog Geert Sulter stelt vast dat de kans op complicaties en daarmee op overlijden en invaliditeit verder wordt verkleind door een nauwgezette bewaking van hartritme, bloeddruk, lichaamstemperatuur, zuurstofgehalte in het bloed en de suikerspiegel. In het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) is zo'n speciale beroerte eenheid met bewaking ontwikkeld die sterk lijkt op een hartbewakingseenheid. De resultaten zijn zeer hoopgevend. Sulter promoveert op 9 oktober 2002 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

"Tot voor kort werd een beroerte gezien als een weinig behandelbare aandoening", vertelt Sulter, "Nu is bekend dat een snelle en adequate behandeling -het liefst binnen drie uur na het optreden van de eerste verschijnselen- de prognose positief beïnvloedt. Op de beroerte eenheden wordt met behulp van thrombolyse het stolsel in de hersenen opgelost. Dit voorkomt verder afsterven van hersencellen en uitval van hersenfuncties. Hierdoor komen minder mensen met een beroerte te overlijden en kunnen veel overlevenden na verloop van tijd weer goed functioneren in het dagelijks leven."

Zuurstoftekort

In zijn onderzoek ontdekte Sulter meer manieren om verdere hersenschade na de beroerte te voorkomen: "We hebben bijvoorbeeld aangetoond dat patiënten met een beroerte vaak een zuurstoftekort krijgen doordat ze slechter gaan ademen. Deze complicatie is gemakkelijk en effectief te verhelpen door zuurstof toe te dienen. Het juiste moment van ingrijpen is bij een goede bewaking van het zuurstofgehalte eenvoudig te bepalen."

Levensbelang

Niet alleen de ademhaling en zuurstofgehalte in het bloed wordt op de nieuwe beroerte eenheid grondig bewaakt en waar nodig gecorrigeerd. Sulter: "Inmiddels is duidelijk dat verschillende ontregelde lichaamsprocessen zoals een lage bloeddruk, koorts of een hoge bloedsuikerspiegel, verdere schade in de hersenen van de patiënt kunnen veroorzaken. Daarnaast zijn de patiënten door de neurologische uitval in het getroffen hersendeel extra vatbaar voor infecties, uitdroging en hartproblemen. Deze complicaties kunnen ook weer leiden tot ontregeling van de bloeddruk en dergelijke, met alle gevolgen van dien. Tijdig opsporen van complicaties en ingrijpen is daarom van levensbelang." Tijdens het onderzoek van Sulter gebeurde dit ook bij een patiënt, maar omdat de hartstilstand op een beroerte eenheid met bewaking onmiddellijk wordt opgemerkt, kon deze patiënt succesvol worden gereanimeerd.

Beter uitzicht op herstel

Afwijkingen in het hartritme, de bloeddruk, de lichaamstemperatuur en het zuurstof- en suikergehalte van het bloed worden op de nieuwe beroerte eenheid met intensieve bewaking snel opgespoord. Opname in zo'n eenheid geeft een beter uitzicht op herstel in vergelijking met patiënten die op een gewone beroerte eenheid worden opgenomen. Sulter verwacht dat de behandeling van beroerten de komende jaren meer en meer gaat lijken op de behandeling van acute hartinfarcten. /ImK

Noot voor de pers

Nadere informatie: de promovendus is bereikbaar via het secretariaat Neurologie, mw. T. Bijzitter, tel. (050)361 24 30.

informatie over deze promotie

Onderzoek

Promotie

Geert Sulter (Leeuwarden, 1970) studeerde geneeskunde in Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Neurologie van het Academisch Ziekenhuis Groningen, waaraan hij ook na zijn promotie verbonden blijft.

Datum en tijd

woensdag 9 oktober 2002, 16.00 uur

Promovendus

G.A. Sulter, tel. (050)361 24 30, e-mail: g.a.sulter@neuro.azg.nl (werk)

Proefschrift

Stroke Care Unit treatment: rationale, features and efficacy

Promotor

prof.dr. J.H.A. de Keyser

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Agenda

Afscheidsrede