Ingezonden persbericht

STRIKT EMBARGO TOT 9 OKTOBER 2002 15.00 UUR

PERSBERICHT
Den Haag, 9 oktober 2002

BETALINGSVERKEER NOG STEEDS NIET VEILIG EN EFFICIËNT

Veilig en efficiënt betalen wordt in Nederland onvoldoende bevorderd, dit stelt het PlatformDetailhandel.nl in het vandaag gepubliceerde Manifest 'Veilig en efficiënt betalen'. De veiligheid, omdat de kosten van de veiligste manier van betalen: het elektronisch, veel te hoog zijn. En de efficiëntie, omdat het goedkoopste betaalmiddel: contant geld, niet veilig is. Een stimulans voor de consument om efficiënt te betalen ontbreekt volledig.

De kosten van het betalingsverkeer zijn voor de detailhandel buitensporig hoog en de afgelopen jaren met meer dan 14% gestegen. De totale kosten voor de detailhandel bedragen maar liefst 918 miljoen euro per jaar. Dat is 1,3% van de consumptieve bestedingen, ofwel 3,8% van de brutowinst van de detailhandel. In 2001 hebben consumenten ruim 73 miljard euro uitgegeven in de winkels. Deze bestedingen komen tot stand via ruim 5 miljard transacties tussen consument en detailhandel.

De kosten bij betalen met contant geld zijn voor de detailhandel lager dan bij elektronisch geld, maar contant is onveilig, zoals ook blijkt uit het rapport "Afrekenen in winkels 2002", dat vandaag gelijktijdig met het Manifest is gepresenteerd. 54% van de consumenten vindt contant geld in de portemonnee diefstalgevoelig. Daarom moet elektronisch betalen bevorderd worden. De PINpas moet dan wel veilig zijn. 26% van de consumenten vindt de PINpas echter niet veilig. Keer op keer blijkt het mogelijk met PINpassen te frauderen; verbeteringen van dit betaalmiddel blijven echter uit. Al lang beloven de banken dat de passen veiliger worden. Het wordt hoog tijd dat die belofte wordt nagekomen. Detailhandel en consument moeten erop kunnen vertrouwen dat de PINpas veilig is.

De Nederlandsche Bank (DNB) houdt op dit moment alleen toezicht op het contante geld. De elektronische geldstromen laat DNB buiten beschouwing. Maatschappelijk gezien is dit onacceptabel. De detailhandel ziet daarom een rol weggelegd voor de NMa, als pro-actieve toezichthouder en dringt aan op aanscherping van de bevoegdheden van DNB.

De detailhandel heeft een belangrijke rol in het betalingsverkeer en is door het dagelijks contact met consumenten de expert bij uitstek als het gaat om het betalingsverkeer en dus niet alléén de banken. Het PlatformDetailhandel.nl eist - als belangenbehartiger van de sector - inspraak bij de maatschappelijke en politieke discussies en de besluitvormings-processen over de inrichting van het betalingsverkeer.

Het Manifest, dat zich richt tot alle betrokkenen, vraagt de overheid, de politiek, de banken en de consumenten om samen met de detailhandel hun verantwoordelijkheid te nemen voor een veilig en maatschappelijk efficiënt betalingsverkeer.

Actiepunten Manifest 'Veilig en efficiënt betalen'
- Veilig en efficiënt betaalgedrag door consumenten
- De kosten en drempels van het betalingsverkeer voor de detailhandel verlagen
- De detailhandel laten mee beslissen over de inrichting van het betalingsverkeer
- Betere dienstverlening door de banken

- Pro-actief toezicht van de NMa op het betalingsverkeer
Het PlatformDetailhandel.nl is een samenwerkingsverband van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland (NWR). De Raad Nederlandse Detailhandel treedt op namens de filiaal- en grootwinkelbedrijven. De Nationale Winkelraad treedt op namens de zelfstandige ondernemers in de detailhandel en het winkelambacht, het zogenaamde midden- en kleinbedrijf. Dit samenwerkingsverband vertegenwoordigt de totale bedrijfstak detailhandel.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht