'Helpende handen hebben we genoeg. Geld niet!'
Het Familiehuis Daniel den Hoed te Rotterdam (www.familiehuis.nl), het verblijfhuis voor kankerpatiënten en familieleden van patiënten, start een opmerkelijke landelijke actie, waarbij de hulp is ingeroepen van een groot aantal bekende Nederlanders. Onder het motto 'Helpende handen hebben we genoeg. Geld niet!' laten Hans Wiegel, Koos Postema, Ivo Opstelten en Loes Luca zien dat ze het hart op de goede plek hebben en dat ze, net als de grote schare vrijwilligers van het Familiehuis, graag bereid zijn om een handje te helpen. Op de foto's die de actie begeleiden maakt Wiegel een bed op, stofzuigt Postema, strijkt Luca de lakens en gaat Opstelten met de koffiepot rond.
Wat ze ermee willen zeggen is dat het Familiehuis kan rekenen op vrijwillige hulp, maar dat het alleen kan bestaan dankzij giften. Reguliere financiële ondersteuning ontvangt het Familiehuis niet. Niet van de overheid en niet uit enige andere bron. De exploitatie is geheel afhankelijk van particuliere en zakelijke donaties en sponsoring. Een groep sympathisanten rond het Familiehuis heeft daarom besloten om landelijk de aandacht te vragen voor dit kleine, maar bijzonder nuttige instituut. Van oktober tot begin maart 2003 zal een multimediale actie aandacht gaan vragen. Zowel via internet, radio en tv als via de overige media waaronder een direct mail campagne zal Nederland opgeroepen worden om te schenken.
Het bijzondere aan deze campagne is het feit dat ze de organisatie niets kost. Een veertigtal grote ondernemingen heeft haar diensten en ruimte ter beschikking gesteld op hun websites en in hun media, publiciteitsmateriaal geschonken en gratis zendtijd voor actiespotjes ter beschikking gesteld. Zo werken o.a. Bureau Rotterdam , DQ&A Digital Marketing Services, RedUrban, Businessnieuws, Startpagina, Telegraaf, Lycos, Financieel Dagblad, Sapenda en Mbuyu en vele anderen belangeloos mee aan de actie 'Helpende handen hebben we genoeg. Geld niet!'. De actie wordt op 8 maart 2003 afgesloten met een groot feest in het Rotterdamse Hilton hotel, dat samen met haar belangrijkste leveranciers gratis zowel ruimte als de catering ter beschikking stelt.
Het Familiehuis, al meer dan twaalf jaar in staat om familieleden en partners van kankerpatiënten een thuis te bieden dicht bij de vaak doodzieke patiënt. Ook patiënten zelf, die een dagbehandeling ondergaan in oncologische topinstituut EMC Daniel den Hoed, kunnen voor korte of langere tijd in het huis een kamer plus faciliteiten krijgen. Het Familiehuis is een zelfstandig instituut, dat zich uitsluitend richt op kankerpatiënten. Dankzij de warme zorg voor mensen in nood, is de organisatie in staat om verlichting te brengen in periodes die vaak bijzonder traumatisch zijn. De gasten krijgen de beschikking over een mooie kamer en voldoende faciliteiten om steeds dichtbij de patiënt te kunnen zijn. Dat bespaart niet alleen lange en vermoeiende dagelijkse reizen van en naar de kliniek (de patiënten komen uit heel Nederland), maar het stelt de gasten ook in staat om al hun aandacht te wijden aan dat wat voor hen op dat moment het belangrijkste is: de zorg en aandacht voor de patiënt. Zij betalen een kleine vergoeding - EUR 17 per dag per kamer - die slechts een fractie is van de kostprijs.. Omdat het niet om een regulier zorginstituut gaat, zijn er geen regelingen en fondsen waar het huis financieel een beroep op kan doen. Het huis kon in 1990 gebouwd worden dankzij een omvangrijke schenking van de Rotterdamse aannemers. De basis voor de exploitatie kon gelegd worden door een grote en succesvolle publieksactie die werd aangevoerd door Lee Towers.
Het huis is zeven dagen in de week geopend en wordt gerund door een groep
van veertig vrijwilligers, onder leiding van twee beroepskrachten. De
zorgvuldige wijze waarop het Familiehuis wordt geëxploiteerd heeft er niet
alleen voor gezorgd dat het huis kwaliteit uitstraalt in zorg en inrichting,
maar ook dat de organisatie sinds kort via het CBF-keur de status heeft
gekregen als 'erkend goed doel'. Dat helpt, maar is niet genoeg. Jaarlijks
moet de organisatie enkele tonnen bij elkaar sprokkelen om de exploitatie
dekkend te houden.
Nadere inlichtingen over het Familiehuis: 010-4391104 (Suzanne Tummers,
directeur) Nadere inlichtingen over de actie: Bureau Rotterdam
Emile Vonk of Mark van der Heijden 010-4111119 Fax 010-2123330
e-mail: info@familiehuis.nl
Website Familiehuis: http://www.familiehuis.nl
Ingezonden persbericht