Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
63

Directie:
voorlichting

09-10-2002

Status:
informatie

Taakgroep vernieuwing basisvorming van start

Welke kerndoelen moeten er gelden voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs (de basisvorming)? Waar en hoe krijgt 'maatschappelijke oriëntatie' een plek? Moet een tweede moderne vreemde taal wel verplicht blijven in het hele vmbo? Hoe kunnen leergebieden 'mens en maatschappij', 'natuur' en 'kunst' er uit zien? Welke plaats moet de Friese taal binnen het lesprogramma van de scholen in Friesland innemen? Dit zijn enkele vragen waarvoor de Taakgroep Vernieuwing Basisvorming zich gesteld ziet. Minister Van der Hoeven heeft de taakgroep vandaag ingesteld.
In overleg met de Tweede Kamer werd eerder besloten tot instelling van een taakgroep. De opdracht van de taakgroep vloeit voort uit de beleidsreactie 'Variëteit in de basis van het voortgezet onderwijs' op het advies van de Onderwijsraad over de basisvorming. De Onderwijsraad stelde vast dat het programma van de basisvorming te overladen en versnipperd is (zie persbericht 169 d.d. 14/12/2001). Een deel van het advies, onder andere over de inhoud van de nieuwe kerndoelen, wordt in maart 2003 verwacht. Het complete advies is naar verwachting in de zomer van 2004 klaar. Voorzitter van de taakgroep is de heer Heim Meijerink.

Kerndoelen
De huidige kerndoelen basisvorming hebben geleid tot overladenheid en versnippering in het programma en houden te weinig rekening met verschillen tussen leerlingen. Vanaf 2004 zal het programma van de basisvorming daarom bestaan voor 2/3 uit een verplicht deel (kerncurriculum) en voor 1/3 uit een differentieel deel. Het programma wordt zo samengesteld dat de basisvorming in de eerste twee jaar van het voortgezet onderwijs afgerond kan worden. De taakgroep zal adviseren over de kerndoelen voor het verplichte deel. Het gaat om het selecteren, actualiseren en (her)groeperen van de bestaande kerndoelen.
Het voor alle leerlingen verplichte deel, bestaat uit kerndoelen uit de vakken Nederlands, Engels, wiskunde, leergebied(en) 'natuur', geschiedenis, aardrijkskunde, kunstvakken en lichamelijke opvoeding. De scholen zelf zullen bij de ontwikkeling van het kerncurriculum en de nieuwe kerndoelen nauw betrokken worden. De Taakgroep streeft naar een interactieve werkwijze waarbij vernieuwingen vanuit de onderwijspraktijk worden vormgegeven.

Andere adviezen
De Onderwijsraad heeft geadviseerd om binnen het vmbo naast het Engels geen tweede moderne vreemde taal verplicht te stellen. De taakgroep is gevraagd te adviseren of dit wenselijk is. Mogelijkheden van leerlingen spelen hierbij een belangrijke rol.
De taakgroep zal voorstellen ontwikkelen voor de leergebieden 'natuur', 'mens en maatschappij' en 'kunst'. Deze voorstellen worden gebaseerd op de ervaringen van scholen. De taakgroep adviseert verder over de plaats en invulling van maatschappelijk oriëntatie binnen de basisvorming en over de plaats van de Friese taal binnen het programma voor de Friese scholen.

De leden van de taakgroep zijn:

· Heim Meijerink, voorzitter

· Agnes Veldscholten (Bonhoeffercollege te Enschede)
· Christa Broeren (Inspectie van het onderwijs te Zwolle)
· Mees Hakkenberg (Chr. College Henegouwen te Rotterdam)
· Jaap Engbers (RSG de Borgen te Leek)

· Hans van der Molen (Reitdiep College te Groningen)
· Gerard Vos (Interconfessionele Scholengemeenschap het Westland te Naaldwijk)

· Hans Neven (Christelijke Scholengemeenschap Johannes Calvijn te Rotterdam)

· Vincent de Gast (Platform VVVO te Utrecht)
· Rick Steur (CVO Zuid-West Fryslan te Sneek)
· Frank Seller (Niels Stensen College, Utrecht)
· Jan van der Varst (Bisschoppelijk College Broekhin te Swalmen)
· Jo van Dijck (Rythovius College te Eersel)
· Fred Chevalking (Wellantcollege te Oestgeest)
· Kees Visser (Open Schoolgemeenschap Bijlmer te Amsterdam)
Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl