Rijksuniversiteit Groningen

Onderscheid tussen notarieel 'informeren' en 'waarschuwen' wenselijk

Een notaris kan niet volstaan met een zakelijke toelichting op de inhoud van een akte (de algemene informatieplicht), maar hij moet cliënten indien nodig ook waarschuwen voor de risico's die zijn verbonden aan die akte. Deze bijzondere waarschuwingsplicht rust op de notaris wanneer iemand het slachtoffer dreigt te worden van zijn eigen gebrekkige juridische kennis of van het feitelijke overwicht van de wederpartij. In het 'Groninger huwelijksvoorwaarden-arrest' uit 1989 heeft deze zogenaamde actieve zorgplicht van de notaris voor het eerst een duidelijke plaats in de Nederlandse rechtspraak gekregen. Een vrouw had toen ingestemd met verandering van de huwelijkse voorwaarden, maar besefte pas na haar echtscheiding hoe nadelig dat voor haar was. De notaris had ten onrechte nagelaten haar daarvoor te waarschuwen.

De notariële aansprakelijkheid op het punt van schending van informatie- en waarschuwingsplicht is nu voor het eerst systematisch onderzocht door promovendus Daniëlle Boks. Zij concludeert dat er dermate grote (materieelrechtelijke en procesrechtelijke) verschillen tussen de algemene informatieplicht en de bijzondere waarschuwingsplicht bestaan, dat het beter is ze strikt van elkaar te scheiden. Bij een duidelijker onderscheid tussen beide vormen van informatieverstrekking kan de notariële aansprakelijkheid pas echt goed beoordeeld worden.

Daniëlle Thérèse Boks (Apeldoorn, 1972) studeerde rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij was als aio verbonden aan de vakgroep privaatrecht en notarieel recht van de juridische faculteit van de RUG. Thans werkt zij als stafjurist civiel bij de rechtbank Zwolle.

Datum en tijd

donderdag 10 oktober 2002, 16.00 uur

Promovendus

mw. D.T. Boks, tel. (038)888 48 89 (werk)

Proefschrift

Notariële aansprakelijkheid. Enige aspecten van de civielrechtelijke aansprakelijkheid van de notaris

Handelsuitgave

Uitgeverij Kluwer, in de serie 'Recht en Praktijk', ISBN 90-268-6076-8.

Promotor

prof.mr. T.R. Hidma

Faculteit

rechtsgeleerdheid

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5 Groningen

Promotie