Gemeente Lelystad

Leerlingen van scholengemeenschappen houden structuurvisiedebat

Wethouder T.J. van der Zwan treedt op als discussieleider

Donderdag 10 oktober debatteren ongeveer 60 leerlingen uit 4 en 5 HAVO/VWO van scholengemeenschap Lelystad over de toekomst van Lelystad: hoe ziet Lelystad eruit in het jaar 2030? Op 29 oktober gaan leerlingen van scholengemeenschap De Rietlanden het debat aan. Beide structuurvisiedebatten vinden plaats in de raadzaal van het Stadhuis. Wethouder T.J. van der Zwan treedt op als discussieleider.

De leerlingendiscussies passen in het communicatietraject dat het college van Lelystad heeft uitgezet om te komen tot een nieuwe Structuurvisie voor Lelystad. Op 23 oktober wordt in het Stadhuis een breed opgezette publieksdiscussie gehouden. Vóór die tijd kunnen inwoners zich inlezen op de website: www.structuurvisie.lelystad.nl of een brochure daarover ophalen bij de publieksbalie in de hal van het Stadhuis.

Om de discussie over de toekomst van Lelystad op gang te helpen, zijn drie mogelijke ontwikkelingsrichtingen beschreven. In het scenario 'Eilanden' bouwt Lelystad voort op het in gang gezette Masterplan Versnelde Groei. De stad is vooral op zichzelf georiënteerd. Elke wijk is een eiland met een eigen identiteit. Mensen wonen én werken in Lelystad en de voorzieningen zijn ook vooral voor de Lelystedelingen zelf.

Het scenario 'Compacte Stad' geeft Lelystad een prominente rol in de regio door een sterke impuls aan het stadshart. Hierdoor ontstaat een levendig stadshart waar het 24 uur per dag goed toeven is voor zowel de Lelystedelingen als voor de bewoners in de regio.

Het scenario 'Netwerk'gaat uit van een Lelystad dat zich zowel richt op de Randstad als op noordelijk en oostelijk Nederland. Leystad maakt dan optimaal gebruik van o.a. Hanzelijn, Zuiderzeelijn (magnetzweefbaan), snelweg A6 en de vaarroute in het IJssel- en Markermeer. De stad zelf kent vier stedelijke hoofdknopen: het stadshart, de kust, Larserpoort (aan de A6) en het vliegveld. Deze knopen waar zich de voorzieningen concentreren, zijn onderling goed verbonden.

Kansen en bedreigingen
Deze voor de discussie ontwikkelde scenario's hebben zowel kansen als bedreigingen. Daarover vraagt het college van Lelystad de mening van haar inwoners. Vooruitlopend op het brede publieksdebat op 23 oktober, gaan SGL-leerlingen daar op donderdag 10 oktober al over praten. Leerlingen van De Rietlanden doen dat twee weken later.

Wethouder ruimtelijke ordening en stadsontwikkeling Tjeerd van der Zwan treedt op als discussieleider. De door de jongeren naar voren gebrachte meningen en ideeën zullen worden betrokken bij de besluitvorming over de Structuurvisie. Zo wordt ook de stem van jongeren gehoord, al zijn die natuurlijk ook van harte welkom zich op 23 oktober te laten horen.