E.ON BENELUX B.V.

Ontdekking van nieuweeffecten in structuur van nanodraden

PERSBERICHT

Ontdekking van nieuwe effecten in de atomaire en elektronische structuur van nanodraden

Christiaan Huygens Prijs 2002 voor Dr. Alex Yanson voor onderzoek naar de 'magische' diameters van dunne metaaldraden. Op 10 oktober a.s. zal dr. Alex I. Yanson (Charkiv, Oekraïne 1975) in Voorburg uit handen van de minister van O C en W de Christiaan Huygens Wetenschapsprijs ontvangen voor zijn dissertatie Atomic chains and electronics shells: quantum mechanisms for the formation of nanowires',
cum laude verdedigd aan de universiteit van Leiden, promotores: Prof. dr. J. M. van Ruitenbeek en Prof. dr. L J. de Jongh.

Maatschappelijk en wetenschappelijk belang van het bekroonde onderzoek:
De snel voortschrijdende miniaturisering van componenten in de elektronische industrie is een belangrijke drijfveer voor wetenschappelijk onderzoek naar de eigenschappen van elektrische geleiders van zeer kleine afmetingen. Op de schaal van nanometers moeten de wetenschap-pers de klassieke natuurkundewetten vervangen door de wetten van de quantummechanica. Dit betekent dat elektronische schakelingen gebaseerd op klassieke verschijnselen niet meer zullen werken, maar de hoop is dat nieuwe, op quantummechanica gebaseerde verschijnselen benut kunnen worden.
Een van de belangrijkste en meest vernieuwende aspecten van het werk van Alex Yanson betreft de ontdekking dat er bepaalde 'magische' diameters bestaan voor dunne metaaldraden, welke een grotere stabiliteit vertonen dan gemiddeld. Het onderliggende mechanisme is verwant aan het principe dat leidt tot de periodieke atoomstructuur van de elementen. Bovendien heeft Alex Yanson laten zien dat het mogelijk is om draden van slechts één atoom dik te maken van het metaal goud, die grote stromen kunnen geleiden. Zijn werk maak deel uit van het vakgebied van de nanofysica, dat recent sterk in ontwikkeling is.

Wetenschappelijke erfenis van Christiaan Huygens De Christiaan Huygens Prijs is in 1998 ingesteld en bestaat uit een bedrag van euro 10.000,00, een oorkonde en een bronzen beeld van Christiaan Huygens.
De deskundige jury is samengesteld door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en bestond dit jaar uit prof. dr. ir. J. E. Mooij (Delft) voorzitter,
prof. dr. M. J. van der Wiel (Eindhoven) en prof. dr. J. A. Mydosh (Leiden).
De jaarlijkse prijs wordt toegekend aan de onderzoeker die recent een dissertatie verdedigde met zowel een bijdrage aan het vakgebied als uitstraling naar de maatschappij. Er zijn vier vakgebieden, verbonden met de erfenis van Huygens, die afwisselend in aanmerking komen voor de prijs: ICT, actuariaat en econometrie, ruimtewetenschappen en dit jaar: Energiefysica en experimentele natuurkunde. Dit jaar werd de prijs mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van E.ON - Benelux.

De uitreiking vindt plaats op 10 oktober 2002 vanaf 14:30 uur in de Oude Kerk,
Herenstraat 77 in Voorburg.