HOOFDBEDRIJFSCHAP DETAILHANDEL

Bruine boterham met kaas nog steeds favoriet als ontbijt

In 2001 bedroegen de consumptieve bestedingen aan kaas (inclusief eieren) in Nederland euro 1.340 miljoen. Dit betekent dat er per huishouden
euro 193 aan kaas en eieren werd besteed. Een huishouden consumeert per week bijna een pond kaas, waarvan ruim de helft Goudse kaas. Het populairste ontbijt in Nederland is dan ook nog steeds een bruine boterham met kaas. Meer dan 75% van de Nederlanders zegt elke dag te ontbijten, waarvan tweederde aangeeft doordeweeks een bruine boterham met kaas of zoet te beleggen. Slechts in het weekeinde komt daar een wat uitgebreider beleg in de vorm van een eitje of een salade bij. Dit blijkt uit het rapport 'Branches in Detail Kaashandel' van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD).

Sinds 1995 zijn de bestedingen aan kaas en eieren in waarde met 18% toegenomen. Dit wordt vooral veroorzaakt door een sterke prijsstijging in 1999. Hoewel het volume van de kaasbestedingen in 2001 licht is gedaald, is er toch een zeer kleine omzetstijging gerealiseerd. Dit is onder meer te danken aan een toename van de verkoop van duurdere en voorverpakte kaas en kaas in blokjes of geraspt. Daarnaast neemt de vraag naar biologische zuivel toe, hoewel te hoge prijzen een remmende werking hebben op het animo van de consument om 'op de biologische toer' te gaan.

Kaasspeciaalzaken ondervinden hevige concurrentie van de supermarkten. In de consumptieve bestedingen aan kaas en eieren is het marktaandeel van de supermarkten 73%. De kaasspeciaalzaken hebben een marktaandeel van 6% en de ambulante handel (inclusief rijdende winkels) neemt 10% voor haar rekening.

De kaasdetailhandel telde in 2000 539 ondernemingen met in totaal 726 winkels. Ten opzichte van 1999 is het aantal ondernemingen gedaald met 10%. De kaasspeciaalzaken realiseerden in 2000 een gezamenlijke omzet van euro 204 miljoen exclusief BTW. Dit is 5% minder dan in 1999. Volgens voorlopige gegevens is de omzet van de kaasspeciaalzaken in 2001 met 0,6% gedaald.

Meer informatie over het rapport 'Branches in Detail Kaashandel' kunt u vinden op www.hbd.nl. Het rapport is tegen betaling van euro 7,50 per exemplaar te bestellen (exclusief BTW en verzend- en administratiekosten) per e-mail: bestel@hbd.nl, via de HBD-bestellijn: telefoon 0800 023 02 05 (gratis) of per fax 070 338 57 11.


---
Noot voor de redactie/