Ingezonden persbericht


Persbericht

Drenthe sluit aan op GigaPort
Radiosterrenwacht ASTRON speelt cruciale rol

Utrecht, 10 oktober 2002 - Het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN) heeft een subsidie van ruim 3 miljoen euro beschikbaar gesteld die de aansluiting van een aantal Drentse kennisinstellingen en innovatieve bedrijven op het breedbandnetwerk van GigaPort mogelijk zal maken. De provincie Drenthe had hiertoe het initiatief genomen. De subsidie vindt plaats in het kader van het ontwikkelingsprogramma Kompas voor het Noorden en bestaat uit een bijdrage van het ministerie van Economische Zaken.

SURFnet zal de subsidie gebruiken om glasvezelverbindingen te verwerven die Assen, Emmen, Dwingeloo, Westerbork en zo mogelijk ook Hoogeveen en Meppel met elkaar en het GigaPort-Netwerk in Groningen en Zwolle zullen verbinden. Door de glasvezelverbindingen krijgen kennisinstellingen in de regio, zoals de Hogeschool Drenthe en de sterrenwachten in Dwingeloo in combinatie met Westerbork, een hogesnelheidsverbinding met het onderzoeksnetwerk van GigaPort.

In een Europese aanbesteding zal worden gezocht naar leveranciers, die tegen gunstige voorwaarden de genoemde plaatsen met elkaar kunnen verbinden. Hierbij zal zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van infrastructuur die reeds door de markt is aangelegd, maar nog niet gebruikt wordt (zogenaamde 'managed dark fiber').

GigaPort heeft zelf een glasvezelverbinding gerealiseerd tussen Dwingeloo en Amsterdam. Twee instituten in Dwingeloo zullen gebruik maken van de verbinding; ASTRON met haar Sterrenwacht Westerbork en JIVE, the Joint Institute for VLBI in Europe. Deze verbinding stelt zowel ASTRON als JIVE in staat om met hoge snelheden data uit te wisselen met wetenschappers in Europa en daarbuiten. De verbinding Amsterdam-Dwingeloo vormt een belangrijke schakel in het nieuwe 'Drentse netwerk'. Samen vormen de verbindingen een of meerdere ringen. Dit zorgt voor extra betrouwbaarheid, omdat het internetverkeer niet wordt verstoord bij een enkelvoudige kabelbreuk. Het verkeer kan dan gebruikmaken van de andere kant van de ring.

De ontsluiting via GigaPort is voor Noord-Nederland van groot belang, omdat breedbandverbindingen onmisbaar zijn voor kennisinstellingen in de regio. Bovendien kunnen naast kennisinstellingen ook innovatieve bedrijven voor ontwikkeldoeleinden gebruik maken van het GigaPort-netwerk. Hierdoor wordt de regio interessanter als vestigingsplaats van kennisintensieve ondernemingen. Daarnaast hoopt het Stimuleringsfonds Noord Nederland op een spin-off effect waardoor het noorden aantrekkelijker wordt voor internet service providers.

SURFnet en GigaPort

SURFnet exploiteert en innoveert het nationale onderzoeksnetwerk, waarop 150 instellingen uit het hoger onderwijs en onderzoek in Nederland aangesloten zijn. Om voorop te kunnen blijven lopen, werkt SURFnet voortdurend aan het verbeteren van de infrastructuur en het ontwikkelen van nieuwe toepassingen, waardoor gebruikers sneller en beter toegang krijgen tot nieuwe internetdiensten. SURFnet is een partner in GigaPort, een project van de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en onderzoeksinstituten. Doelstelling van GigaPort is Nederland een voorsprong te geven in de ontwikkeling en het gebruik van geavanceerde en innovatieve internettechnologie. Zie

Ingezonden persbericht