Gemeente Bodegraven

Nagedachtenis aan ZKH Prins Claus

Ook de gemeente Bodegraven heeft maandag 7 oktober 2002 stilgestaan bij het overlijden van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus. Burgemeester Borgdorff heeft daartoe in de commissie Bestuur en Beheer op maandagavond een ogenblik stilte gevraagd om de Prins te herdenken.

Tevens is er vanaf woensdag 9 oktober tot en met 15 oktober 2002 de mogelijkheid om in de trouwzaal van het gemeentehuis het condoleanceregister te tekenen. Dit condoleanceregister zal aan het Koninklijk Huis worden aangeboden.

U kunt het condoleanceregister tekenen terecht tijdens de openingstijden van het gemeentehuis, maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en op woensdagavond van 18.30 tot 20.30 uur.

Toespraak zoals burgemeester Borgdorff die maandagavond heeft uitgesproken:

Gisteravond bereikte ons het droevige bericht dat Prins Claus is overleden. Een bericht dat als een schok komt voor ons allen, ook al wisten we al jaren van zijn slechte gezondheidstoestand. De laatste maanden was duidelijk sprake van toenemende zorg over zijn conditie.

Als inwoners van Bodegraven denken wij in de eerste plaats aan zijn echtgenote, Koningin Beatrix, voor wie hij door de jaren heen zon belangrijke steun en toeverlaat is geweest, en aan hun zonen, prins Willem-Alexander, prins Johan Friso en prins Constantijn, die hun vader nu moeten missen. Wij wensen de Koningin en de Prinsen veel sterkte in de moeilijke tijd die voor hen ligt. Onze gedachten gaan natuurlijk ook uit naar de andere leden van de Koninklijke Familie.

Onze nieuwe minister-president heeft gisteravond terecht opgemerkt dat Prins Claus zich met kracht, ernst en toewijding heeft ingezet voor de Nederlandse samenleving, en deed dat met de nodige humor. Wars van uiterlijk vertoon gaf hij een zinvolle invulling aan zijn maatschappelijke functies.

Over de ook voor hem moeilijke periode waarin hij al weer vele jaren geleden zijn werk heeft moeten laten rusten, is Prins Claus altijd zeer openhartig geweest. Tijdens zijn periodes van ziekte, zijn opeenvolgende operaties de laatste jaren, heeft ook de Bodegraafse bevolking sterk met hem meegeleefd.

Wij zullen dan ook, op korte termijn, een condoleanceregister openen, beneden in ons gemeentehuis. Laten wij Prins Claus gedenken met groot respect en diepe dankbaarheid voor alles wat hij voor de Nederlandse samenleving heeft betekend.

Ik verzoek u enige ogenblikken stilte te betrachten.