GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 10 oktober 2002 11:41
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Boekhouderspraktijken duperen ontwikkelingslanden

(10 oktober 2002)

Kamervraag
Schriftelijke vragen van de leden Karimi en Vendrik (beiden GroenLinks) aan de minister van Financiën en de staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking


1) Heeft u kennis genomen van het artikel 'Het IMF pleegt boekhoudkundig bedrog'(*)
2) Deelt u de mening van Stiglitz, dat het IMF hulpgelden ten onrechte buiten de begroting van op hulp aanspraak makende landen houdt? Zo nee, waarom niet?
3) Deelt u de mening van Stiglitz, dat investeringen van overheidsbedrijven ten onrechte uitsluitend als kostenpost op de overheidsbegroting worden gepresenteerd en derhalve ten onrechte ten laste worden gebracht van het begrotingssaldo? Zo nee, waarom niet?
4) Deelt u de mening van Stiglitz, dat uitgaven uit beschikbare stabilisatiefondsen ten onrechte als leningen aan de overheid worden opgenomen en derhalve ten laste komen van het begrotingssaldo? Zo nee, waarom niet?
5) Deelt u de mening van Stiglitz dat door deze boekhoudkundige praktijken van het IMF de situatie van de overheidsbegroting in betreffende landen stelselmatig wordt vertekend met alle economische en sociale consequenties van dien? Zo nee, waarom niet?
6) Is u bekend of deze kritiek door meerdere rijke landen in IMF-verband wordt gedeeld? Zo ja, welke zijn dat?
7) Bent u van plan in debat te treden met het IMF ten einde een einde te maken aan deze onbillijke boekhouderspraktijken?
8) Wilt u voorgaande vragen separaat beantwoorden?
(*) Joseph E. Stiglitz, Financieel Dagblad, pagina Optiek, 4 oktober 2002


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -