CBS

Geen herstel industriële productie in zomermaanden

De industrie heeft in de periode juli-augustus 3,0 procent minder geproduceerd dan een jaar eerder. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. De daling in de zomermaanden is vergelijkbaar met de productieafname in de eerste helft van dit jaar. Niet overal is echter sprake van dalingen, er zijn ook branches binnen de industrie die een herstel laten zien.

Productiedaling metaal in zomer minder groot
In de periode juli-augustus heeft de industrie 3,0 procent minder geproduceerd dan een jaar eerder. Vooral in de papier- en grafische industrie en de metaal is de daling sterk. In deze branches ligt de productie ruim 6 procent lager dan een jaar eerder. Wel is de daling bij de zwaarwegende metaalindustrie minder groot dan in de voorgaande twee kwartalen. De metaal neemt ongeveer eenderde van de totale industriële productie voor zijn rekening. Bij de aardolie-, chemie- en rubberindustrie ligt de productie in augustus voor de negende maand op rij hoger dan een jaar eerder. Deze branche is goed voor ruim eenvijfde van de totale industrieproductie en loopt doorgaans voorop in de conjunctuurcyclus. In de textiel-, kleding- en lederindustrie ligt de productie in juli-augustus voor het eerst weer hoger dan een jaar eerder. In de overige branches van de industrie is minder gefabriceerd dan in dezelfde periode in 2001.

Pril herstel uit eerste halfjaar zet niet door
In het eerste halfjaar liet de industriële productie voor het eerst weer een bescheiden stijging ten opzichte van het voorgaande halfjaar zien. In de zomermaanden heeft dit herstel niet doorgezet. Na correctie voor seizoeninvloeden ligt de productie in de periode juli-augustus 2,2 procent lager dan in het eerste halfjaar.

Technische toelichting
De productie-index van de industrie geeft de voor prijsveranderingen geschoonde groei weer van de in deze bedrijfstak gevormde inkomens (de 'toegevoegde waarde'). De veranderingen ten opzichte van een jaar eerder zijn geschoond voor verschillen in het aantal werkdagen, uitgaande van het werkdagenpatroon per bedrijfstak. De veranderingen ten opzichte van de voorgaande maand zijn bovendien gecorrigeerd voor seizoeninvloeden. De gegevens hebben een voorlopig karakter. Cijfers over de industriële productie van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van informatie die na de publicatie van het vorige persbericht beschikbaar is gekomen. De cijfers zijn aangepast aan de Nationale rekeningen 2001. Daardoor is de productiegroei in 2001 opwaarts bijgesteld. De jaarlijks wisselende vakantiespreiding beïnvloedt de afzonderlijke maandcijfers van de industrieproductie in de zomermaanden. Voor een goede interpretatie kan de periode juli-augustus dan ook het beste als één geheel bekeken worden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-207
10 oktober 2002
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Persbericht