VER. SPIERZIEKTEN NEDERLAND

Wasknijper wint de hoofdprijs

Tientallen inzendingen voor prijsvraag 'Hulpmiddelen uit de supermarkt'

Wat is in 2002 het slimste hulpmiddel voor mensen met een handicap? De wasknijper! Niet om de was op te hangen, maar om ervoor te zorgen dat de autogordel niet zo knelt. Mensen met een spierziekte hebben vaak last van een te hoge spanning op de autogordel. Een wasknijper kan dat voorkomen. Dit slimme idee heeft de hoofdprijs gewonnen in de wedstrijd Hulpmiddelen uit de supermarkt, die was uitgeschreven door de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) en het Hulpmiddelen Informatie Centrum (HIC).

De prijsvraag Hulpmiddelen uit de supermarkt richtte zich op simpele, alledaagse en goedkope producten die nooit zijn bedoeld als hulpmiddel, maar die wel als zodanig dienst kunnen doen. De organisatie van de prijsvraag was in handen van Het Hulpmiddelen Informatie Centrum (HIC) en de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN).

Het HIC werkt aan de realisatie van het internetplatform www.hethic.nl waarmee gebruikers snel, eenvoudig en overzichtelijk toegang kunnen krijgen tot informatie over hulpmiddelen, fabrikanten, distributeurs, verzekeraars etc. Op 11 december aanstaande wordt de site van Het HIC officieel 'geopend'.
De Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) komt op voor mensen met een spierziekte.
De VSN is actief op het gebied van onderzoek, professionele zorg, de organisatie van het lotgenotencontact, maar ook op het gebied van hulpmiddelen. Mensen met een spierziekte zijn immers grootgebruikers van hulpmiddelen. De prijsvraag werd gehouden ter ere van het dertigjarig bestaan van de Technische Sectie van de VSN. Deze sectie besteedt onder meer aandacht aan 'slimme hulpmiddelen' die vaak door patiënt zijn bedacht. Een overzicht van dergelijke producten is te vinden op: www.vsn.nl/TechSectie/

Tientallen slimme inzendingen
De VSN en het HIC kregen tientallen creatieve inzendingen binnen, waarvan er drie met een cadeaubon ter waarde van 100 Euro worden beloond tijdens de prijsuitreiking op donderdagmiddag 17 oktober. De bedenker van de bijzondere toepassing van een wasknijper wordt beloond met de eerste prijs. De spanning op de autogordel wordt verminderd door de gordel iets uit te trekken en er een wasknijper op te klemmen. Bij een eventuele botsing belemmert dit foefje de werking van de gordel niet.
De tweede prijs gaat naar de inzender van een drinksysteem van SIGG, oorspronkelijk ontworpen voor de verwende wandelaar. De wandelaar kan via een buisje uit een aluminium fles drinken zonder die aan zijn mond te hoeven zetten. Het artikel kan echter ook zeer nuttig zijn voor mensen die door bijvoorbeeld een verlamming hun handen niet kunnen gebruiken.
De derde prijs gaat naar de inzender van een alternatieve toepassing van een plafonnière. Mensen met een spierziekte gebruiken hun spieren minder, produceren daardoor minder lichaamswarmte en hebben het dus ook eerder koud. Door een plafonnière aan de onderkant van een bureau te monteren kan iemand achter een bureau werken zonder af te koelen.

De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 17 oktober om 16.00 uur op het kantoor van de VSN, Luitenant generaal Van Heutszlaan 6 in Baarn.

Mededeling voor de pers,