Politie Midden- en West Brabant

Op trike en quad, helm op

Coördinator Floor de Jonge legt de regels uit over het dragen van de helm en gordels

BREDA: De laatste tijd verschijnen er steeds meer bijzondere motorvoertuigen op straat. Naast motoren, brom- en snorfiets, de brommobiel met gesloten en open carrosserie verschijnen nu ook de trikes en quads op de weg. De zwaardere voertuigen moeten zijn voorzien van een kenteken en de lichtere versies vallen onder de definitie bromfiets en moeten een ingeslagen goedkeuringsnummer hebben en zijn voorzien van een bromfietsverzekering(plaatje).

Al deze voertuigen stralen niet direct een hoge mate van veiligheid en bescherming uit. Met name de voertuigen met een open carrosserie, waaronder ook de cabriolets zijn niet bepaald veilig. De wetgever stelt dan ook dat alle bestuurders van deze voertuigen een helm moeten dragen. Met de intrede van de BMW C1 met veiligheidscel is er onduidelijkheid ontstaan over de vraag wanneer er nu wel of geen helm gedragen moet worden. Voor deze bestuurder geldt dat als de veiligheidsgordel wordt gedragen de helm niet gedragen hoeft te worden.

In het algemeen kan gesteld worden dat voertuigen met een gesloten carrosserie en voorzien van een van fabriekswege aangebrachte veiligheidsgordel geen helm hoeven te dragen. De bestuurders van brommobielen in cabrioletuitvoering, trikes en quads die niet zijn voorzien van een van fabriekswege aangebrachte veiligheidsgordel moeten dan ook normaal een helm dragen. Als men de gordel niet draagt, al is die wel aanwezig dan moet men de helm dragen. Voor de bestuurders van een brombakfiets met de daarachter gezeten passagier geldt een uitzondering, die moeten nooit een helm op. Als men een helm draagt dan dient deze op de juiste wijze en met een goed vastgemaakte kinband gedragen te worden. Alleen in die positie waarborgt deze veiligheid.

Praktische tip voor helm dragers: een helm heeft maar een bepaalde garantie termijn, de datum is in de helm terug te vinden. Als een helm is gevallen of men heeft met de helm een ongeval gehad dan is het zaak deze te laten testen of te vervangen. Het beplakken van de helm met stickers etc. levert misschien wel een verfraaiing van de helm op maar dit gaat ten koste van de veiligheid. De boete voor het niet dragen van de helm bedraagt ca 52 Euro voor de gordel ca 40 Euro.

Bron: Floor de Jonge coördinator Verkeerszaken Breda